Njemačka odgovorila na pismo Plenkovića i drugih: "Raspodjela cjepiva je fer"

Foto: EPA

DRŽAVNI ministar za pitanje EU pri njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Michael Roth odbacio je danas inicijativu šest država koje su pisale EU i izrazile zabrinutost zbog raspodjele cjepiva.

"Donekle sam iznenađen što je nastao dojam kako nismo spremni za zajedništvo i solidarnost. Baš je suprotno. Imamo jedan vrlo transparentan proces, na što želim podsjetiti, po kojem članice EU u odnosu na broj stanovnika imaju na raspolaganju određene kontingente cjepiva, cjepiva koja su odobrena unutar Unije. Neke članice, poput Austrije, nisu do kraja iskoristili svoje kontingente, iz razloga u koje ne želim ulaziti. Iz svega toga se želi konstruirati nepotrebni sukob. EU je posve ispravno reagirala, u skladu s dogovorom. Zasad ne vidimo razloga da se išta mijenja u transparentnom procesu raspodjele cjepiva", kazao je Roth.

Podsjetimo, Plenković se u ime Hrvatske prije deset dana priključio premijerima Austrije, Bugarske, Slovenije, Češke i Latvije i stavio svoj potpis na pismo koje je danas upućeno predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu.

U pismu su se premijeri šest država požalili na raspodjelu cjepiva.

"Nastavi li se tako, do ljeta bi stvorio i produbio ogromne nejednakosti među državama članicama tako da bi neke od njih mogle dosegnuti kolektivni imunitet u nekoliko tjedana, dok bi druge jako zaostajale. Naše je stajalište da bi to bilo protivno ne samo našem sporazumu, nego i samom duhu europske solidarnosti", požalili su se šefovi država.

"Nitko u EU neće biti zaštićen prije nego što svi budu zaštićeni"

"Zajedno se već više od godinu dana borimo protiv širenja pandemije koronavirusa te smo zajedno zaključili da će cjepivo biti prekretnica ​​u ovoj borbi.

U tom kontekstu želimo ponoviti zahvalnost vama i vašim timovima na neumornom trudu da osigurate, poboljšate i ubrzate isporuku cjepiva za sve građane Europe u izazovnim okolnostima.

Pristali smo udružiti snage u ovom pothvatu jer znamo da smo zajedno kao EU jači i zato što nitko u EU neće biti zaštićen od koronavirusa prije nego što svi budu zaštićeni.

Osiguravanje jednakog pristupa slabo dostupnom resursu kakav je trenutno cjepivo protiv covida-19 svim članicama EU, malima ili velikima, također je stvar europske solidarnosti. U vašim zaključcima nakon videokonferencije članova Europskog vijeća 21. siječnja Charles je u tom smislu također izjavio da su 'lideri potvrdili da bi cjepiva trebala biti distribuirana istovremeno i to na temelju principa pro rata'.

Međutim, proteklih dana otkrili smo da, suprotno tom zaključku, isporuke doza od strane farmaceutskih kompanija pojedinim članicama EU ne idu jednakomjerno i ne slijede spomenuti princip.

Nastavi li se tako, do ljeta bi stvorio i produbio ogromne nejednakosti među državama članicama tako da bi neke od njih mogle dosegnuti kolektivni imunitet u nekoliko tjedana, dok bi druge jako zaostajale. Naše je stajalište da bi to bilo protivno ne samo našem sporazumu, nego i samom duhu europske solidarnosti. Svi smo započeli s kampanjama cijepljenja zajedno, na tzv. 'danima cijepljenja' krajem prosinca i Komisija je ispravno postavila zajedničke ciljeve za cijelu EU za drugi kvartal 2021. godine. Sada moramo osigurati da sve države članice budu u jednakom položaju kako bi mogle dostići te ciljeve.

Stoga vas, Charles, pozivamo na razgovor o ovom važnom pitanju čim je prije moguće", stoji u priopćenju koje potpisuju austrijski kancelar Sebastian Kurz, bugarski premijer Bojko Borisov, hrvatski premijer Andrej Plenković, češki premijer Andrej Babiš, latvijski premijer Arturs Krišjānis Kariņš i slovenski premijer Janez Janša.

Pročitajte više