Njemačka odbrusila Erdoganu: Turska se ima držati sporazuma s EU-om

Foto: FAH

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere je izjavio da od Ankare očekuje da se drži dogovora o zaustavljanju izbjegličkog vala koji su prošle godine potpisale Europska unija i Turska.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u srijedu je rekao kako bi Turska mogla poništiti dogovor o vraćanju migranata iz Europske unije, te dodao da Ankara razmišlja o ukidanju 6 milijarda dolara vrijednog sporazuma o izbjeglicama.

"Iz Turske čujem dosta komentara i pokušavaju nas nekako natjerati da preklinjemo za taj dogovor", rekao je de Maiziere nakon sastanka s konzervativnim ministrima unutarnjih poslova njemačkih pokrajina.

"Postoji dogovor i mi ga se držimo. Od Turske očekujemo isto to", dodao je.

Sporazum zaustavio priljev izbjeglica

Više od milijun izbjeglica i migranata iz Sirije, Iraka, Afganistana i drugih zemalja ušlo je 2015. u Europu iz Turske, preko grčkih otoka. Taj je priljev zaustavljen otkad su Europska unija i Ankara 20. ožujka 2016. potpisale sporazum.

Glasnogovornik njemačke vlade u petak je izjavio kako ne postoje znakovi da je Ankara odustala od tog dogovora, dodavši kako je broj migranata koji stižu u Grčku i dalje jako malen.

Europski dužnosnici tvrde kako nisu još zabrinuti oko moguće propasti sporazuma, te naglašavaju kako je u njegovom sklopu Turskoj dano 777 milijuna eura za pomoć sirijskim izbjeglicama.

Stalne provokacije

De Maiziere je istaknuo kako Turska provocira svaki dan kako bi dobila odgovor i učinila sebe žrtvom.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan traži podršku od Turaka u inozemstvu u sklopu kampanje za referendum kojim si želi povećati ovlasti. Nakon što su Nizozemska i Njemačka zabranili skupove podrške u tu svrhu, on ih je prozvao "fašističkima", što je izazvalo njihovu osudu.

De Maiziere naglašava kako je važno imati na umu da imamo "tursku vladu koja ima poštekoća oko pobjede na referendumu, pa koristi druge teme, poput sukoba s Europom, da bi povećala podršku svojim mjerama, a sredstvo za to su provokacije".

Pročitajte više