Njemačka oporba protiv pomicanja praznika ujedinjenja

DEMOKRŠĆANSKA oporbena Unija CDU/CSU oštro se ovih dana usprotivila namjerama socijaldemokratskozelene vlade Gerharda Schroedera o pomicanju nacionalnog praznika Dana ujedinjenja s 3. listopada na prvu nedjelju u listopadu.

Novoizabrani potpredsjednik Unijinog zastupničkog kluba Michael Meister smatra da ova inicijativa pokazuje da je Socijaldemokratskoj stranci Njemačke (SPD) i vladi Gerharda Schroedera ujedinjenje dviju njemačkih država još uvijek stran pojam ta da ova stranka "još nije stigla u ujedinjenu Njemačku".

Zastupnik CDU-a u Bundestagu i bivši borac za ljudska prava u DDR-u Gunter Nooke nazvao je kancelara Schr?dera i inicijatora ideje o ukidanju praznika, ministra financija Hansa Eichela (SPD), "izdajicama domovine". Ukidanje Dana ujedinjenja kao neradnog praznika osudila je i Liberalno-demokratska stranka (FDP).

Savezni ministar financija Hans Eichel predstaviti će u četvrtak plan štednje za sljedeću godinu koji između ostalog predviđa i pomicanje praznika Dana ujedinjenja s radnog dana na prvu nedjelju u listopadu.


Ministar gospodarstva Wolfgang Clement (SPD) podržao je planove ministra Eichela te je izrazio nadu da će stanovništvo "naći razumijevanja". Njemačka u međunarodnoj usporedbi ima mnogo praznika, možda i previše, smatra Clement zaključivši da se nacionalni praznik "sa svim emocijama koje mu pripadaju" može slaviti i nedjeljom.

Namjere savezne vlade o ukidanju neradnog praznika Dana ujedinjenja pozdravili su i predstavnici gospodarstva.

Datum praznika je izabran slučajno i to stoga jer je tadašnji kancelar Helmut Kohl (CDU) prvi Dan ujedinjenja 1990. htio proslaviti na dan koji prema statistikama slovi kao najsunčaniji jesenski dan, što pada 3. listopada.

Pročitajte više