NJEMAČKA: POTPORA SCHROEDERU, PAD POPULARNOSTI SPD-A - ANKETA

Preko dvije trećine njemačkih građana podržava Gerharda Schr?dera na mjestu kancelara unatoč daljnjem padu popularnosti vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke, proizlazi iz ispitivanja javnog mišljenja što ga je po nalogu TV postaje RTL i tjednika Stern proveo institut Forsa, a čije rezultate su u srijedu prenijele izvještajne agencije. L

Prema istim rezultatima SPD bi, da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, osvojio svega 24 posto glasova. Demokršćanska oporbena Unija CDU/CSU istovremeno bi osvojila 45 posto. Manji kaolicijski partner SPD-a, stranka Zelenih, osvojila bi 13, Liberali iz FDP-a 8 te neokomunisti iz PDS-a 6 posto glasova.

Vladajući SPD je jedina stranka koja je u usporedbi s posljednjim ispitivanjem zabilježila pad glasova. Istodobno 68 posto ispitanih smatra da Gerhard Schr?der na dužnosti kancelara nema alternative. Time se ponavlja situacija s posljednjih parlamentarnih izbora koje je SPD dobio zahvaljujući popularnosti kancelara Schr?dera.

Njemački socijaldemokrati su početkom ovog tjedna održali krizni sastanak na kojem su sagledane mogućnosti izlaza iz najgore krize u koju je stranka zapala u svojoj poslijeratnoj povijesti. Unatoč katastrofalnom ishodu izbora za Europski parlament i izbora u saveznoj pokrajini Thueringen, gdje je SPD s 14,5 posto glasova pao na treće mjesto iza CDU-a, koji je osvojio apsolutnu većinu te reformiranih komunista iz PDS-a, vodstvo stranke je odlučilo ustrajati na dosadašnjem pravcu gospodarsko-socijalnih reformi. Situacija po SPD je kritična i zbog serije izbora u saveznim pokrajinama ove jeseni i na proljeće sljedeće godine. Promatrači procjenjuju da bi sudbina sadašnje vlade mogla ovisiti o ishodu izbora u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini i tredicionalnom uporištu socijaldemokrata Sjevernoj Rajni - Vestfaliji, koji se održavaju u svibnju sljedeće godine.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više