Njemačka predlaže reformu interventnih postrojbi Europske unije

Ilustracija: EPA

NJEMAČKA je s još četiri članice Europske unije pokrenula inicijativu za formiranjem brzih interventnih vojnih postrojbi, javljaju njemački mediji. 

Koncept predviđa daljnji razvoj postojeće Borbene skupine Europske unije u postrojbe koje bi mogle "brzo i intenzivno" intervenirati u svim dijelovima svijeta.

"Najnoviji događaji u Afganistanu su iznova pokazali da EU mora biti u stanju intervenirati robusno i brzo", stoji u dokumentu koji su osim Njemačke potpisale i Nizozemska, Portugal, Finska i Slovenija, a u koji je imala uvid Njemačka novinska agencija (dpa).

Ovih pet zemalja predlaže da se omogući formiranje "koalicije voljnih" i izvan okvira Članka 44 Ugovora Europske unije, koji regulira nadležnost u slučaju intervencija, što bi omogućilo više fleksibilnosti i "modularne akcije" kao podrška kriznom menadžmentu Bruxellesa.

Nova postrojba brojala bi do 5000 vojnika. Dosadašnji koncept Borbene skupine Europske unije predviđa dvije postrojbe s po 1500 vojnika, a sastav postrojbi se mijenja svakih šest mjeseci. Ova borbena jedinica do sada nije djelovala na terenu.

O dokumentu pod nazivom "Više spremnosti, više fleksibilnosti, više suradnje - zajednički ka novoj razini kriznog menadžmenta Europske unije" trebalo bi se raspravljati do sljedećeg proljeća.

Njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer rekla je za javni servis Deutschlandfunk kako je glavna ideja prijedloga o reformi interventnih postrojbi brža reakcija na terenu.

"Ova reforma bi omogućila prebacivanje odgovornosti na regionalne strukture, što bi ubrzalo procese", rekla je Kramp-Karrenbauer. Kako je objasnila, Vijeće Europske unije bi u tom slučaju ovlastilo određenu skupinu članica Unije koja bi preuzela vodstvo u slučaju potrebe za intervencijom.

Njemačka ministrica obrane je utvrdila kako se u mnogim primjerima, a posebice u slučaju evakuacije iz Kabula, pokazalo da "bez SAD-a, zemlje Europske unije nisu učinkovite koliko bi željele" te da je zato potrebno pokrenuti reforme kojima bi se "poboljšali procesi".

Pročitajte više