Njemačka: Pritvoreni Iračani osumnjičeni za napad na Allawija

Dvojica od trojice Iračana uhićenih u petak u Njemačkoj zbog planiranja atentata na iračkog premijera Iyada Allawija tijekom njegova posjeta toj zemlji smješteni su u pritvor, izvijestio je u subotu navečer glasnogovornik njemačkog državnog tužitelja.

Rafek Y. (30) uhićen je u Berlinu, a Ata R. u Stuttgartu. Sumnjiči ih se da pripadaju stranoj terorističkoj organizaciji, rekao je tužiteljev glasnogovornik. Odluka o pritvaranju i trećeg osumnjičenika, 22-godišnjeg Iračanina uhićenog u Ausburgu još nije donesena.

Pretpostavlja se da trojica navodnih terorista pripadaju organizaciji Ansar al-Islam. Uhićeni su u noći s četvrtka na petak u sklopu policijske akcije provedene u gradovima Berlinu, Stuttgartu i Augsburgu.

Državno tužiteljstvo u subotu popodne izvijestilo je kako je danas u Berlinu uhićen i četvrti muškarac za kojega se vjeruje da je sudjelovao u planovima o atentatu. Riječ je o Libanoncu koji živi u Berlinu.

Prema pisanju lista Berliner Morgenpost napad je trebao biti ostvaren uz korištenje zapaljivih bombi u blizini zgrade Deutsche Bank u središtu Berlina, gdje je je u petak trebao boraviti irački premijer na njemačko-iračkom gospodarskom forumu. Sastanak je, prenosi list, otkazan u posljednji trenutak, nakon dojave njemačke tajne službe.

Skupinu Ansar al-Islam utemeljili su 2001. islamisti na sjeveru Iraka. Njezini pripadnici žele osnovati državu po uzoru na aganistanske talibane, podsjetio je novinare glavni tužitelj Kay Nehm. Prema informacijama njemačke tajne službe organizaciju čini oko tisuću pristalica, od kojih stotinjak živi na njemačkoj teritoriju.

(Hina) xmh ydj

Pročitajte više