Njemačka desnica protiv legalizacije pobačaja: "Veći natalitet znači manje migranata"

Foto: Shutterstock

Pobačaji u Njemačkoj trebali bi biti legalizirani u prvih 12 tjedana trudnoće. Očekuje se da će to biti preporuka povjerenstva koje je u ponedjeljak imenovala vlada, piše Guardian.

Iako se prekid trudnoće u Njemačkoj rijetko kažnjava, i dalje je nezakonit osim u specifičnim okolnostima kao što su slučajevi kada je ugrožen život žene ili kada je ona žrtva silovanja. No, preduvjet za pobačaj je savjetovanje s državnim tijelom. Zagovornici promjena zakon koji je na snazi smatraju zastarjelim i štetnim za žene.

No, osnivanje Ženskog stručnog povjerenstva za reproduktivno samoodređenje i reproduktivnu medicinu nije naišlo na odobravanje oporbenih zastupnika, osobito onih iz konzervativnog saveza. Oni smatraju da su pobačaji, unatoč tome što su ilegalni, dostupni i iznimno rijetko dovode do kaznenog progona.

Jedan od argumenata krajnje desnice Alternative für Deutschland je da bi Njemačkoj "trebalo manje migranata ako bi stopa nataliteta bila veća". Zalažu se, također, za postrožavanje kazni.

Unatoč pokušajima da se izmjeni zakon star 153 godine, vlada nema obvezu prihvatiti savjet povjerenstva, a upravo AfD, koji podupire pooštravanje postojećeg zakona, raste u anketama posljednjih mjeseci pa sudionici kampanje smatraju da odluku treba donijeti čim prije. 

Pristaše promjena u Njemačkoj pozdravili su inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da EU u svojoj povelji o temeljnim pravima zajamči pravo žene na pobačaj, a da Francuska pobačaj ugradi kao ustavno pravo. 

Inače, 2022. godine u Njemačkoj je ukinut zakon iz nacističkog doba koji je zabranio liječnicima oglašavanje usluga pobačaja, a Bundestag je nedavno donio novi zakon o "uznemiravanju na pločniku" koji zabranjuje zastrašivanje osoblja ili pacijenata u područjima oko klinika koje nude pobačaj.

Pročitajte više