Njemačka savjetuje Kini: Počnite koristiti cjepiva protiv covida sa zapada

Foto: EPA

NJEMAČKA vlada ima savjet za Kinu oko situacije u kojoj se zemlja nalazi zbog politike nultog covida. U Kini se trenutno prosvjeduje zbog karantene i stroge politike za suzbijanje epidemije korone.

Njemačka je Kini poručila da počne koristiti mRNA cjepiva sa zapada kako bi izašla iz pandemije, piše Politico. Proteklih dana u Kini se odvijaju veliki građanski nemiri i prosvjedi protiv politike zemlje oko suzbijanja korone. U Šangaju su prosvjednici pozvali kineskog predsjednika Xi Jinpinga da podnese ostavku. 

Govoreći danas na redovnoj vladinoj tiskovnoj konferenciji u Berlinu, glavni glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit kazao je da je Njemačka dobila izvješća o prosvjedima u Kini i o nasilnim akcijama sigurnosnih snaga protiv prosvjednika.

"Europa i Njemačka imaju dobro iskustvo s mRNA cjepivom"

Hebestreit je predložio da se Kina riješi pandemije korištenjem mRNA cjepiva koja proizvode zapadne farmaceutske tvrtke BioNTech/Pfizer i Moderna. Ova su cjepiva omogućila većini zemalja svijeta da ukinu gotovo sva ograničenja uvedena protiv koronavirusa.

"Nakon tri godine pandemije može se reći da su Europa i Njemačka imale jako dobro iskustvo s cijepljenjem stanovništva s mRNA cjepivima. Njemački kancelar Olaf Scholz je to jasno dao do znanja tijekom svog nedavnog posjeta Kini, gdje se sastao s predsjednikom Xijem i premijerom Li Keqiangom", rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

Kina ne koristi mRNA cjepiva

Kina još uvijek nije dopustila korištenje zapadnih mRNA cjepiva i umjesto toga se oslanja na vlastita cjepiva, koja se temelje na tradicionalnijim tehnologijama i nisu uspjela spriječiti posljednji val slučajeva koronavirusa u zemlji, piše Politico.

Scholz je tijekom svog nedavnog posjeta Kini najavio da će iseljenicima koji žive u toj zemlji uskoro biti ponuđeno BioNTech/Pfizer cjepivo protiv covida-19, ali to se ne odnosi na kineske građane.

Jedno kinesko mRNA cjepivo, tvrtke Walvax, tek treba biti dopušteno u zemlji, ali je odobreno u Indoneziji krajem rujna.

Pročitajte više