Njemačka: Sabotaža Sjevernog toka je možda "false flag" operacija protiv Ukrajine

Foto: EPA

NJEMAČKI ministar obrane Boris Pistorius danas je upozorio da ne treba brzati sa zaključcima o odgovornosti za sabotažu plinovoda Sjeverni tok, sugerirajući kako je moguće da se radilo o tzv. "false flag" napadu čiji je cilj bio ocrniti Ukrajinu.

Pistorius je komentirao pisanje New York Timesa koji je, pozivajući se na obavještajne informacije i američke dužnosnike koji su ih vidjeli, objavio da bi iza sabotaže Sjevernog toka mogla biti "proukrajinska skupina". Podsjetimo, i dalje traje istraga o uzrocima prošlogodišnjih eksplozija na plinovodu Sjeverni tok, kojim je prije rata u Ukrajini ruski plin stizao u Europu.

Zapadne zemlje vjeruju da je plinovod namjerno sabotiran, ali još uvijek nisu zaključile tko stoji iza eksplozija. Rusija je, ne iznoseći dokaze, za sabotažu okrivila SAD i Veliku Britaniju. 

Njemački ministar: Ne treba trčati pred rudo

"Moramo razlučiti je li se radilo o ukrajinskoj skupini, je li se to dogodilo po zapovijedi Ukrajine ili je proukrajinska grupa djelovala bez znanja svoje vlade. Ne treba trčati pred rudo", rekao je Pistorius na marginama summita ministara obrane Europske unije, koji se održava u Stockholmu.

Rekao je kako je "jednako toliko vjerojatno da se radilo o tzv. false flag operaciji s ciljem svaljivanja krivnje na Ukrajinu". Na istom summitu ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je kako su pisanja medija o sabotaži Sjevernog toka "pomalo čudna" te kako ukrajinska vlada "nije imala baš ništa" sa sabotažom Sjevernog toka.

Pročitajte više