NJEMAČKA: SMIJENJEN ŠEF SAVEZNOG UREDA ZA ZAPOŠLJAVANJE

BERLIN, 24. siječnja (Hina) Šef njemačkog Saveznog ureda za zapošljavanje (BA) Florian Gerster, (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) smijenjen je sa svog položaja, priopćeno je u subotu nakon izvanrednog sastanka upravnog vijeća saveznog ureda za zapošljavanje održanog u N?rnbergu. L

Prema riječima predsjednice upravnog vijeća Ursule Engelen Kefer imeđu uprave Saveznog ureda za zapošljavanje i njezinog šefa Gerstera je ustanovljen "smanjen stupanj povjerenja". Time je isključena daljnja suradnja u nadolazećem razdoblju koje je za Savezni ured za zapošljavanje od velike važnosti, zaključila je Kefer.

Gersteru se predbacuje da je poslove savjetničkim tvrtkama u vrijednosti od nekoliko desetaka milijuna eura dijelio bez prethodnog raspisivanja javnog natječaja.

Prema mišljenju upravnog vijeća Gerster je djelovanjem "na vlastitu ruku" ugrozio proces restrukturiranja ureda za zapošljavanje, jednog od najvažnijih projekata socijaldemokratske vlade Gerharda Schr?dera. Gersterovo smjenjivanje je rezultat niza skandala koji već nekoliko mjeseci prate Savezni ured za rad. On se našao na udaru javnosti nakon što je otkriveno da BA, u trenutku dok je u Njemačkoj 4 milijuna nezaposlenih, isplaćuje milijunske iznose tvrtkama koje bi trebale poboljšati sliku Saveznog ureda za zapošljavanje u javnosti. Gersterovu ostavku mora još potvrditi i savezni kabinet a o nasljedniku će se odlučiti u sljedećih 30 dana.

(Hina) nkre sd

Pročitajte više