Njemačka špijunska agencija priznala da je zaposlila Himmlerovu kćer

Screenshot: YouTube

NJEMAČKA obavještajna služba priznala je da je zaposlila kćer Heinricha Himmlera u šezdesetim godinama, iako se nikada nije odrekla svog oca ni nacizma, već je ostala aktivna u desničarskom ekstremizmu, piše Reuters.

Njemački Bild je objavio da je Himmlerova kćer Gudrun Burwitz radila za saveznu špijunsku agenciju BND, što je kasnije i sama agencija potvrdila.

Himmler je bio zapovjednik SS-a i Gestapa, jedan od najmoćnijih nacista i glavnih u provođenju holokausta. Počinio je samoubojstvo u britanskom zatočeništvu 1945. godine. Njegova kći umrla je prošlog mjeseca u Münchenu u dobi od 88 godina.

"BND potvrđuje da je Burwitz bila naš član nekoliko godina do 1963.", izjavio je šef povijesnog odjela BND-a Bodo Hechelhammer. "Napustila je agenciju za vrijeme promjene politike prema zaposlenicima koji su bili povezani s nacistima", dodao je.

Njemačke obavještajne službe postale su mete kritika posljednjih godina jer nisu uspjele iz svojih redova ukloniti desničarske ekstremiste u poslijeratnom razdoblju. Kritičari su izjavili da su bivši nacisti i simpatizeri ekstremne desnice zaposleni u sigurnosnim agencijama štitili jedni druge.

U vrijeme kada je Burwitz radila za BND, agenciju je vodio Reinhard Gehlen, bivši nacistički zapovjednik koji je kasnije do 1968. vodio špijunsku agenciju zapadne Njemačke. Hechelhammer je izjavio da je BND ne iznosi informacije o svojim zaposlenicima, ali u ovom slučaju se radilo o iznimci jer je Burwitz preminula.

Pročitajte više