Njemačka stala na prvu liniju obrane eura



DONJI dio njemačkog parlamenta odobrio je njemački udio u financijskom programu spremnosti Europske unije nakon što je kancelarka Angela Merkel rekla da je ovo presudno vrijeme za Europsku uniju, jer o budućnosti eura ovisi budućnost cijelog kontinenta.

Većina CSU-FDP lako je donijela zakon koji će osigurati 150 milijuna eura od ukupnih 750 milijuna koje se treba skupiti za zemlje eurozone koje bi u budućnosti upale u probleme. Zakon je bez problema potvrđen u gornjem domu parlamenta, u kojemu su zastupljene pojedine savezne države.

Napeto iščekivanje

Iako se nije sumnjalo da će desna koalicija u Njemačkoj odobriti program, cijela je Europa napeto iščekivala današnje glasanje jer Njemačka daje najviše novca u zajednički program EU-a i MMF-a. Istodobno počinje sastanak ministara financija zemalja EU-a kojim će predsjedati predsjednik Unije Herman Rompuy.

Na sastanku je istaknuo kako je neophodno uvesti nova, stroža pravila za javnu potrošnju unutar EU-a. Ministri se nadaju da će donošenjem novog paketa pravila uspjeti vratiti povjerenje tržišta i spriječiti pad vrijednosti dionica i zajedničke valute.

Težak posao za kancelarku

Napetost oko njemačkog glasanja proizlazila je iz činjenice da je njena stranka izgubila većinu u njemačkoj saveznoj državi Nordrhein-Westfalen. Smatra se da je jedan od glavnih razloga za to nezadovoljstvo glasača njemačkim sudjelovanjem u spašavanju posrnulih europskih gospodarstava.

Merkel je na sebe morala preuzeti ulogu predvodnice spašavanja dugovima opterećene Grčke, a istodobno je morala oprezno balansirati između održavanja europskog jedinstva i snažnih kritika oporbe zbog slabog vodstva. Njemačka javnost nije nimalo zadovoljna činjenicom da njemački porezni obveznici moraju snositi financijski teret spašavanja drugih zemalja.

Tržište nije impresionirano

Merkel je ovaj tjedan provela pokušavajući Nijemce uvjeriti u neophodnost sudjelovanja u zajedničkom financijskom planu Europe, upozorivši da bi pad eura značio i kraj Europske unije.

Tako oštar rječnik je kritizirala francuska ministrica gospodarstva Christine Lagarde, a njemački ministar financija Wolfgang Schäuble rekao je parlamentu kako je donošenje paketa financijske spremnosti ključno za stabilnost tržišta. Zakon se mora donijeti jer "tržišta će mu vjerovati tek kad bude donesen. Činjenica je da tržišta više zanima što se događa u Njemačkoj, nego na Cipru ili Malti".

Europska tržišta nisu ostala fascinirana činjenicom da su Nijemci donijeli zakon. Vrijednost europskih dionica nastavila je padati, a glavni europski burzovni indeksi i dalje su u crvenom.

Pročitajte više