Njemačka: stranke i mirovne inicijative pozvale građane na otpor desničarima

Predstavnici njemačkih političkih stranaka i mirovnih inicijativa pozvali su građane na otpor desno radikalnoj Nacionaldemokratskoj stranci Njemačke (NPD) koja za 13. veljaču planira veliki prosvjed u Dresdenu povodom 60. godišnjice savezničkog bombardiranja ovog grada, javlja u utorak Spiegel Online. L

NPD na taj dana planira proširiti svoju tezu o "holokaustu bombardiranjem" kojeg su prema njihovom mišljenju za vrijeme Drugog svjetskog rata protiv njemačkog civilnog stanovništva sprovodili saveznici. NPD je na "komemorativni marš povodom 60. godišnjice savezničkog terora" pozvao sve građane Dresdena. Pripadnici demokratskih stranaka i mirovnih inicijativa strahuju da bi se NPD-ovom pozivu mogao ove godine odazvati velik broj građana.

Spiegel smatra da NPD-ove teze o ciljanom ratu protiv njemačkih civila na području istočne njemačke nailazi, što su pokazala i istraživanja javnog mišljenja, na pogodno tlo jer je istu tezu o "anglo-američkom teroru" četiri desetljeća propagirao i službeni DDR.

Potpredsjednik NPD-a Holger Aepfel je sredinom siječnja u parlamentu savezne pokrajine Saske u Dresdenu savezničko bombardiranje njemačkih gradova izjednačio s holokaustom nad europskim židovima za vrijeme nacionalsocijalističke Njemačke. Istraživanje javnog mišljenja što ga je objavio tjednik "Welt am Sonntag" pokazalo je da 30 posto njemačkih građana mlađih od trideset godina ovu usporedbu smatra "primjerenom".

Istodobno parlamentarne stranke raspravljaju o mogućnosti ponovnog pokretanja postupka zabrane NPD-a pred ustavnim sudom. Prvi pokušaj je propao prije dvije godine zbog toga jer se pokazalo da su neki od glavnih svjedoka optužbe koji su godinama obnašali visoke funkcije unutar NPD-a istodobno djelovali i kao doušnici Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

(Hina) xnkre ysd

Pročitajte više