Njemačka vladajuća SPD traži preispitivanje boravišnih dozvola

Vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) traži preispitivanje mogućnosti masovnog pružanja boravišnih dozvola osobama koje ilegalno žive u Njemačkoj, piše dnevnik "Tageszeitung" u ponedjeljak. L

Unutarnjopolitički glasnogovornik zastupničkog kluba SPD-a u Bundestagu Dieter Wiefelspuetz smatra da će Njemačka, po uzoru na Španjolsku koja je tijekom vikenda započela s legalizacijom 700.000 ilegalnih useljenika, isto tako morati početi voditi računa o svojim građanima "bez papira". "Dugoročno gledano Njemačka će morati poduzeti nešto u svezi s legalizacijom obespravljenih no sa smanjenjem svakodnevnih patnji ovih građana treba započeti što prije", smatra Wiefelspuetz.

Političar SPD-a je istodobno svjestan da je situacija u Njemačkoj glede moguće legalizacije nepovoljnija nego u ostalim zemljama. "U Njemačkoj su ilegalci još uvijek veliki tabu. S jedne strane je tu poznati otpor koji glasi: oni nam oduzimaju radna mjesta, a s druge strane u očima mnogih građana bi legalizacija značila nagrađivanje onih koji svojim ilegalnim boravkom krše zakon", zaključuje Wiefelspuetz.

On istodobno smatra da se taj problem više ne može ignorirati te da treba krenuti rješavanju humanitarnih pitanja prije svega zdravstvene zaštite ilegalnih useljenika.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više