Njemačka zabranjuje Red Bull Colu jer je u njoj pronađen kokain

NEKOLIKO njemačkih pokrajina zabranilo je prodaju Red Bull Simply Cole zbog toga što su u njoj pronađeni tragovi kokaina, javlja Deutsche Welle koji piše kako je Red Bullova Cola već povučena s polica, iako su zdravstveni djelatnici potvrdili da ona nije štetna, ali narušava zakon o hrani.

Tragove kokaina pronašao je jedan njemački institut za kontrolu sigurnosti hrane. Pretpostavlja se kako se radi o ostacima biljke koke, koja se diljem svijeta koristi kao dodatak hrani, i iz koje su ranije izvučeni svi aktivni sastavci kokaina. Glasnogovornik Red Bulla kaže kako se ekstrakti kokinog lišća u svijetu često koriste kao dodaci hrani i sasvim su sigurni, no Nijemci tvrde da Red Bullova Cola mora biti povučena jer spada pod nadležnost zakona o narkoticima, te vjeruju kako se Simply Cola uskoro neće moći kupiti niti u jednoj njemačkoj pokrajini.

No, čelnici Red Bulla imaju drugačiji pogled na novonastalu situaciju i tvrde kako upotreba ekstrakta koke nije ilegalna, dok god se u njihovim proizvodima ne nalaze aktivni sastojci kokaina. "Vjerujemo da je naš proizvod sasvim prikladan za prodaju na tržištu", rekao je glasnogovornik Red Bulla Frank Farnsteiner. Red Bull Simply Cola u Hrvatskoj se još ne može kupiti, a nije poznato planira li je Red Bull uskoro uvoditi na hrvatsko tržište.

J.C.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više