Njemačka želi da EU što prije potpiše jedan od najvećih trgovinskih sporazuma

Njemački kancelar Olaf Scholz i brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva izrazili su, nakon njemačko-brazilskih vladinih konzultacija u ponedjeljak u Berlinu, optimizam glede skorašnjeg potpisivanja trgovinskog sporazuma između Europske unije i organizacije Mercosur.

"Uvjeren sam da će sporazum podržati većina u Vijeću EU i Europskom parlamentu", rekao je Olaf Scholz u odgovoru na pitanje kako će Njemačka reagirati na otpor Francuske koja se protivi potpisivanju sporazuma između Europske unije i južnoameričke gospodarske organizacije Mercosur. Scholz je naglasio kako se Njemačka i Brazil zalažu za "što brže" potpisivanje sporazuma između EU i Mercosura.

Lula: Ne odustajem tako lako od Macrona

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva je rekao da će se na sastanku zemalja Mercosura ovog tjedna u Brazilu založiti za potpisivanje sporazuma te da će osobno razgovarati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. "Ne odustajem tako lako od Macrona", rekao je Lula da Silva.

"Ne mogu tražiti od naših poljoprivrednika, naših industrijalaca u Francuskoj, ali i u Europi u cjelini da se angažiraju na provedbi novih propisa o dekarbonizaciji... i onda im odjednom reći da ću ukinuti sve carine i omogućiti ulazak proizvoda koji nisu u skladu s tim propisima", rekao je ovih dana Macron kritizirajući sporazum o slobodnoj trgovini.  

 Na skorašnji G20 Lula će pozvati i Putina

Dvojica državnika su, nakon njemačko-brazilskih konzultacija na razini vlada, održanih u ponedjeljak u Berlinu, izvijestili o potpisivanju sveobuhvatnog sporazuma o suradnji pod nazivom "brazilsko-njemačko partnerstvo za socijalno pravednu i ekološku transformaciju", kojim se predviđa produbljenje suradnje na polju gospodarstva, obnovljivih izvora energije, kao i zajedničke borbe protiv ugrožavanja demokracije.

Na konferenciji za tisak nakon konzultacija Lula i Scholz su rekli kako se Brazil i Njemačka, usprkos nekim razlikama glede sukoba u Izraelu i Ukrajini, zalažu za mirovno rješenje i pregovore. Scholz je izrazio nadu da će Brazil iskoristiti svoje skorašnje predsjedanje skupinom G20 kako bi ubrzao proces reforme Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Vijeće sigurnosti UN-a ne može biti privilegija osnivača UN-a. Geopolitika iz 1945. nije geopolitika 2023.", rekao je Lula da Silva. Lula da Silva je rekao kako će na summit G20 pozvati i ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali se odbio izjasniti oko pitanja hoće li tom prilikom ruski predsjednik na temelju međunarodne optužnice zbog zločina u Ukrajini biti uhićen.

"Neka o tome odluči pravosuđe", rekao je brazilski predsjednik, koji je još nedavno rekao kako Putin u Brazilu neće biti uhićen. Prije sastanka predsjednika vlada Brazila i Njemačke, Luiza Inacia Lulu da Silvu je uz vojne počasti primio i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

Zona slobodne trgovine s više od 700 milijuna stanovnika

Sporazum o slobodnoj trgovini s EU, koji želi Južna Amerika, uspostavio bi zonu slobodne trgovine s više od 700 milijuna stanovnika, među najvećima u svijetu. EU pregovara s članicama Mercosura Brazilom, Argentinom, Urugvajem i Paragvajem već dulje od 20 godina.

Načelni dogovor postignut je 2019. godine, ali nije pretočen u djelo. Njemačka poslovna zajednica traži brzi završetak pregovora i računa na napredak na njemačko-brazilskom ekonomskom forumu, na kojem u ponedjeljak u Berlinu sudjeluju i brazilski predsjednik i njemački kancelar.   

Pročitajte više