Njemačke crkve u uskrsnim porukama kritizirale rat u Iraku

Njemačke crkve su u svojim tradicionalnim uskrsnim mirovnim porukama ponovno žestoko kritizirale rat protiv Iraka.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije, kardinal Karl Lehmann je zaključio da rat nije sredstvo kojim se postiže mir. On je u svojoj uskrsnoj propovijedi u katedrali u Mainzu pozvao na individualne žrtve za postignuće mira u svijetu.

Hamburški nadbiskup Werner Thiessen zahtijeva uspostavu vlasti u Iraku koja će biti zasnovana na povjerenju a ne na strahu. On je zaključio da je rat protiv Iraka pokrenut iz straha od novih agresija a da strah od gladi sada uzrokuje kaos i pljačku.

Poglavar Njemačke evangeličke crkve Manfred Kock je američkog predsjednika Georga Busha žestoko kritizirao zbog njegovih pokušaja da rat protiv Iraka opravdava moralno religioznim razlozima. U razgovoru za radio postaju Deutschlandfunk Kock je izjavio da je zapadna civilizacija poslije 11. rujna muslimane uvijek iznova upozoravala na zloupotrebe vjere a da sad američki predsjednik pokušava rat opravdati religijom.

Osim rata u Iraku jedna od glavnih tema uskrsnih propovijedi bila je i borba protiv genetskog inženjeringa. Tako je limburški biskup Franz Kamphaus genetsko eksperimentiranje s matičnim stanicama usporedio s pokušajima nacista koji su htjeli stvoriti "nadmoćnu novu rasu".

(Hina) nk sd

Pročitajte više