Njemačke parlamentarne stranke suglasne oko ustava EU; najavljuju skoru ratifikaciju

NJEMAČKE parlamentarne stranke ocijenile su, na sjednici parlamenta u petak, nacrt Europskog ustava kao važan i povijesni korak na putu ka europskom jedinstvu, a politički dužnosnici vladajućeg i oporbenog tabora izrazili su uvjerenje da će njegova ratifikacija u Njemačkoj uslijediti "uskoro i bez većih poteškoća".

Na posljednjoj sjednici Bundestaga prije ljetne pauze njemački kancelar Gerhard Schroeder (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) obratio se u petak zastupnicima proglasom Vlade glede europske politike te posebice nedavno dogovorenog teksta Europskog ustava.

Njemački kancelar smatra da je Ustav preduvjet za političku stabilnost Europe i za efikasnije djelovanje njezinih vladajućih tijela. Schroeder je pohvalio princip dvostruke većine kojom Europska unija neće biti samo savez država nego i, zbog pojačanog uključivanja stanovništva u donošenje političkih odluka, "unija građana".

Izuzetnu važnost Schroeder je u svom govoru pridao povijesnim okvirima nastanka teksta Europskog ustava. Pritom je posebice važna proslava 60. godišnjice iskrcavanja u Normandiji kojoj je bio prisutan i sam njemački kancelar. Napredak u procesu europske integracije je moguć samo ako Njemačka i Francuska gaje prisne odnose, istaknuo je Schroeder. On je izrazio nadu da će njemačko-francuski model pomirenja biti primljenjiv i u odnosu na istočne susjede Njemačke, posebice Poljsku. S tim u svezi Schroeder je izjavio da će na poziv poljske Vlade prisustvovati predstojećoj proslavi 60. godišnjice Varšavskog ustanka.

Schroeder je istovremeno izjavio da je i prisna suradnje Europske unije s Rusijom presudna za prosperitet kontinenta. Bez tijesne suradnje s Rusijom u Europi neće biti moguće postići trajni mir, sigurnost i blagostanje, zaključio je Schroeder.

Povijesnu važnost Europskog ustava istakla je i Angela Merkel, predsjednica oporbene Kršćansko demokratske unije (CDU). Ona, međutim, žali što se u ustavu ne ističu europski kršćanski korijeni. Merkel je još jednom izrazila svoje neslaganje sa stajalištem vlade Gerharda Schroedera glede primitka Turske u Europsku uniju. Demokršćanska Unija CDU/CSU Turskoj, umjesto punopravnog članstva, nudi "privilegirano partnerstvo", što je Turska već odbila.

Stranke Vlade i oporbe se također spore oko novonastalog položaja europskog povjerenika za gospodarstvo. Vladajuća koalicija se zalaže za to da ovaj položaj pripadne dosadašnjem europskom povjereniku za proširenje Guentheru Verheugenu (SPD), dok demokršćansko-liberalna oporba ustrajava na vlastitom kandidatu još ne spominjući niti jedno pojedinačno ime.



(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više