Njemački Bild piše Grcima: Za izlazak iz krize treba ustajati ranije i raditi marljivije

NJEMAČKI tabloid Bild objavio je danas otvoreno pismo grčkom premijeru Georgeu Papandreou u kojem na šaljiv i pomalo sarkastičan način dijeli savjete Grčkoj nastojeći joj "pomoći" da pronađe izlaz iz aktualne financijske krize.

Grčki premijer Papandreou ovih dana obilazi članice Europske unije, nastojeći osigurati međunarodnu financijsku pomoć zemlji koja se nalazi na rubu bankrota, a u sklopu te "turneje" danas je stigao i u Berlin, na razgovor sa njemačkom premijerkom Angelom Merkel.

Bild je grčkog premijera dočekao zajedljivim i sarkastičnim pismom u kojem, obraćajući se direktno Papandreou, premijera podsjeća kako dolazi u Njemačku, "zemlju sasvim drugačiju od njegove".

"Dragi gospodine premijeru, ovdje ljudi rade do 67. godine života i ne primaju 14 plaća za svoj rad. Ovdje nitko nema potrebu platiti 1.000 eura mita da bi osigurao krevet u bolnici. I ovdje ne dajemo državne mirovine generalskim kćerima koje su imale tu nesreću da ostanu neudate" upućuje Bild visokog grčkog gosta, podsjećajući ga na neslavne skandale u njegovoj zemlji.

"Ustajemo rano, radimo po cijeli dan i štedimo za loša vremena"

"U ovoj zemlji benzinske postaje imaju kase i uredno naplaćuju gorivo, taksi vozači izdaju račune, a poljoprivrednici ne varaju EU fondove uzimajući poticaje za milijune stabala maslina koja zapravo ne postoje" navodi dalje Bild u istom tonu.

"I Njemačka ima dugove, ali se s njima zna nositi i sama ih rješavati. No to je zato što ustajemo rano i radimo po cijeli dan. To je zato što u dobrim vremenima znamo štedjeti za ona loša, a imamo i kvalitetne tvrtke čiji su proizvodi traženi i konkurentni u svijetu" redom napominje tabloid.

"Dragi gospodine ministre, danas ste u posjetu zemlji koja svake godine šalje stotine tisuća turista i velike iznose novca u Vašu zemlju. Mi želimo biti prijatelji sa Grcima. A to je zato što Njemačka, otkada ste ušli u EU, Grčkoj svake godine šalje 50 milijardi eura. Upravo zato Vam i pišemo" stoji na kraju otvorenog pisma, kojeg potpisuje uredništvo njemačkog tabloida.

Pismu je, kako se navodi, "za slučaj da g. Premijer poželi odgovoriti", priložena i frankirana kuverta, koja će Papandreou uštedjeti troškove poštarine, a sve u skladu sa mjerama opće štednje koje se preporučuju toj zemlji u financijskom kaosu.

Iščitate li pažljivo ove retke, ma koliko oni bili sarkastični i zajedljivi, vidjet ćete da i nama Hrvatima oni zvuče vrlo poznato. Na svu sreću, nitko od naših političara ne sprema se krenuti u Njemačku po sličnom zadatku kao i grčki premijer. Tko zna kakvo bi pismo Bild objavio u tom slučaju...

Pročitajte više