Njemački ekonomski institut: Sve je više pokazatelja da je Njemačka u recesiji

Foto: EPA

OČEKIVANJA njemačkih poslovnih čelnika osjetno su pogoršana u kolovozu, spustivši se na najnižu razinu od studenog 2012. godine pod utjecajem eskalacije trgovinskih sukoba koji guraju najveće europsko gospodarstvo prema recesiji, pokazalo je danas objavljeno istraživanje.

Indeks poslovne klime koji izrađuje ekonomski institut Ifo pao je u kolovozu na 94,3 boda, s revidiranih srpanjskih 95,8 bodova.

Njegova vrijednost pada već pet mjeseci zaredom.

"Sve više pokazatelja upućuje na zaključak da je Njemačka u recesiji", konstatira predsjednik Ifoa Clemens Fuest.

"Kompanije su daleko manje zadovoljne aktualnim stanjem (u poslovanju) a pojačan je i njihov pesimizam u pogledu predstojećih mjeseci", dodaje Fuest.

"Prošli su puta tvrtke u industrijskom sektoru demonstrirale takav pesimizam krizne 2009. godine", podsjeća.

Izvozno orijentirane njemačke industrijske tvrtke muku muče sa slabijom inozemnom potražnjom, trgovinskim sukobima koje je izazvao američki predsjednik Donald Trump politikom „America First”, te s poslovnom neizvjesnošću povezanom s Brexitom.

Ifovo istraživanje nadovezuje se na prošlotjedno izvješće londonske tvrtke Markit, koje je pokazalo nisku razinu aktivnosti u njemačkom gospodarstvu, uz pad aktivnosti u industriji i posustajanje uslužnog sektora.

Njemačko gospodarstvo smanjilo se u razdoblju od travnja do lipnja 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, a središnja banka upozorila je prošlog ponedjeljka da su aktivnosti vjerojatno smanjene i u ljetnim mjesecima.

Ako se procjene središnje banke pokažu točnima, Njemačka će biti u recesiji prema ekonomistima koji je definiraju kao pad aktivnosti na tromjesečnoj razini dva tromjesečja zaredom.

Pročitajte više