Njemački gospodarski uzlet: Sedam milijuna ljudi radi "mini-poslove"

"RAST stope zaposlenosti, otvaranje novih radnih mjesta, gospodarski bum kao iz priče", sve to prati njemačku ekonomiju u zadnjih godinu dana, zbog čega se sve učestalije analizira kako se ta zemlja izvukla iz recesije, kao da u njoj nikad nije ni bila.

Kako prenosi Deutsche Welle, iza njemačkog gospodarskog čuda stoje i neki negativni trendovi o kojima tamošnji ministri nerado govore. Njemačka privreda raste zahvaljujući velikom broju najamnih radnika i tzv. mini-poslova. 

Radnik koji za kruh zarađuje mini-poslovima, radi samo određeni broj sati u mjesecu i ne smije mjesečno zarađivati više od 400 eura, da bi bio oslobođen plaćanja poreza i socijalnih doprinosa. Radi se uglavnom o poslovima u trgovini, ugostiteljstvu, zdravstvu i čistoći, Njemačka danas broji oko 7 milijuna radnika na mini-poslovima i zahvaljujući njima država cvjeta od ekonomske sreće.

Stručnjaci sa Sveučilišta Duisburg-Essen, koji su proveli istraživanje o mini-poslovima, ne dijele opću euforiju i ističu da su radnicima često uskraćena osnovna prava. Kao primjer navode trgovce u njemačkoj pokrajini Saskoj koji su svojim mini-radnicima plaćali samo polovicu standardne tarife, bez novčane naknade za vrijeme godišnjeg odmora ili za vrijeme bolovanja. Zvuči vrlo poznato i vrlo hrvatski: jedina je razlika što je u njemačkom slučaju nepopularnim kresanjem radničkih prava-barem pokrenuto gospodarstvo.

Pročitajte više