Njemački kardinal o AfD-u: Katoličke vrijednosti nespojive su s krajnjom desnicom

Foto: EPA

Nadbiskup Muenchena, kardinal Reinhard Marx, osudio je ekstremno desnu stranku Alternativa za Njemačku (AfD) i doveo u pitanje mogućnost da pristaše AfD-a imaju pozicije u Katoličkoj crkvi.

"AfD i njegova ekstremno desna stajališta nespojiva su s vrijednostima Katoličke crkve", rekao je Marx u četvrtak na kraju jesenske plenarne skupštine Biskupske konferencije Freisinga u Muenchenu.

Za kršćane je "neprihvatljivo" glasati za stranku koja ima protuustavna stajališta. Prema njegovim riječima, međutim, ne bi trebala postojati obvezujuća pravila o tome treba li pristašama AfD-a biti dopušteno obnašati crkvene dužnosti, barem zasad.

"Unutar Njemačke biskupske konferencije svi su bili šokirani nedavnim uspjesima AfD-a"

Podrška antiimigrantskom AfD-u porasla je u Njemačkoj posljednjih mjeseci, pokazuju ankete. Stranka je završila na trećem mjestu na državnim izborima u Bavarskoj u listopadu, sakupivši nešto manje od 15 posto glasova.

"Unutar Njemačke biskupske konferencije svi su bili šokirani nedavnim uspjesima AfD-a. Uvjeren sam da se mora povući jasna crta protiv desnog ekstremizma", kazao je Marx.

Odbacio ideju opće zabrane članovima AfD-a da obnašaju crkvene dužnosti

Marx je usprkos tome odbacio ideju opće zabrane članovima AfD-a da obnašaju crkvene dužnosti, tvrdeći da bi zabrana bila pravno sporna i da župna vijeća imaju ovlasti odlučivati o pravilima podobnosti.

"Trenutačno oklijevam napisati pravila", rekao je Marx.

Pročitajte više