Njemački liječnici na tragu uzročniku smrtonosne upale pluća

ČINI SE da su neki oboljeli od smrtonosne upale pluća zaraženi virusom iz skupine virusa koji uzrokuju zaušnjake, ospice i neke životinjske bolesti, objavili su u srijedu njemački znanstvenici.

To mišljenje stručnjaka iz Instituta za medicinsku virologiju Sveučilišta u Frankfurtu objavljeno je nakon smrti još jedne osobe u srijedu, francuskog liječnika u bolnici u Vijetnamu.

Njemački znanstvenici su ustanovili da izolirani virusi nalikuju paramyxovirusima, skupini koja uzrokuje zaušnjake, ospice i štenećak. Za tu grupu virusa nema lijeka.

Prije njemačkih liječnika, liječnici u Hong Kongu uspjeli su identificirati virus smrtonosne upale pluća od koje je dosad umrlo jedanaest osoba, a 219 ih je oboljelo.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ozbiljno razmatra mogućnost da se radi o paramyxovirusima, no dužnosnici kažu da je još prerano za donošenje zaključaka.

"Moguće je da je baš taj virus odgovoran za bolest, no to u ovom trenutku ne možemo potvrditi. Veličina, a čini se i struktura, odgovara paramyxovirusu", rekao je dr. Wolfgang Preiser.

Uzorci virusa poslani su u posebni laboratorij u Roterdamu u Nizozemskoj, u kojem su ranije otkrivene neke nove vrste iz te skupine.

Istoj obitelji virusa pripada i virus koji se prije 7 godina pojavio u Australiji i koji je uzrokovao smrt jednog pacijenta, potvrdio je u srijedu australski znanstvenik.

Po mišljenu Dominica Dwyera, liječnika u Centru za mikrobiologiju i infektivne bolesti bolnice Westmead u Sydneyu, paramyxovirus može prijeći sa životinja na ljude.

Od atipične upale pluća u Hong Kongu je dosada umro pet osoba, a po dvije u Kini, Vijetnamu i Kanadi. Slučajevi oboljelih zabilježeni su u Velikoj Britaniji, Australiji, Španjolskoj, Rumunjskoj, Sloveniji, SAD-u, Japanu i Bruneju.



Pročitajte više