Njemački liječnici pozvali farmaceute da ne prodaju natrijev tiopental SAD-u



GLAVNA njemačka liječnička udruga pozvala je farmaceutske kompanije u toj zemlji da ne prodaju natrijev tiopental, sastojak koji se koristi u smrtonosnim injekcijama, SAD-u.

Frank Ulrich Montgomery, potpredsjednik Njemačke udruge liječnika, rekao je danas za AP kako liječnici podržavaju poziv ministarstva zdravstva njemačkim farmaceutskim kompanijama da odbiju zahtjeve američkih distributera za natrijev tiopental.

Montgomery je rekao da se njemački liječnici protive smrtnoj kazni i da apeliraju na farmaceutske kompanije da "priznaju svoju odgovornost" i ne prodaju lijek u SAD. Rekao je da se "ne radi o novcu, nego etičkim principima".

Prošli tjedan je Hospira, jedina kompanija u SAD-u koja proizvodi natrijev tiopental rekla da prestaje s proizvodnjom. 35 američkih država koje smrtne kazne izvršavaju injekcijama u ovom trenutku tragaju za novim izvorom, odnosno proizvođačem natrijevog tiopentala. Hospira je ranije najavila kako ima problema s nabavom sirovina te da će nove količine tiopentala biti spremne za isporuku tek početkom 2011. godine.

Kao "zamjensko" sredstvo se spominje natrijev pentobarbital, sredstvo koje se inače koristi za eutanaziju životinja.

Pročitajte više