NJEMAČKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA PROTIV EUROPSKE "SUPERDRŽAVE"

Njemački ministar vanjskih poslova pokušao je u nedjelju ponovno uvjeriti britanske euroskeptike da se ne zalaže za europsku "superdržavu" nakon proširenja Europske unije (EU) s postojećih 15 na budućih 25 članica.

Joschka Fischer izjavio je konzervativnom listu "Daily Telegraph" da je "puno naučio" iz sukoba oko Iraka, koji je izazvao razdor između protivnika napada, među kojima je bila Njemačka, i pristaša američke akcije, kao što je Velika Britanija.

"Nije nam bila laka ta pozicija, jer nikada nećemo zaboraviti što su Sjedinjene Države i Britania učinili za Njemačku", rekao je Fischer, imajući na umu uspostavu demokracije u Njemačkoj nakon poraza nacista 1945. godine.

"Europska superdržava kakvom je opisuju euroskeptici, osobito u Velikoj Britaniji, nije nikome u interesu", dodao je Fischer.

Velik dio britanskog konzervativnog tiska je euroskeptičan i zajedno s oporbenom Konzervativnom strankom traži od premijera Tonya Blaira raspisivanje referenduma o ustavu EU-a, što je Blair odbio učiniti.

Blair je naveo tri područja - vanjsku politiku, poreze i obranu - koja neće prepustiti Bruxellesu, no njegovi neistomišljenici smatraju da to neće moći izbjeći.



(Hina) bcav sv

Pročitajte više