Njemački obavještajci pomogli napad na Irak

NEJMAČKA obavještajna služba osigurala je američkoj vojsci plan obrane Bagdada pomogavši Sjedinjenim Državama u napadu na Irak više nego što njemačka vlada javno priznaje, piše u ponedjeljak list The New York Times.

Dva njemačka obavještajca došla su do plana za obranu Bagdada koji su nakon toga njemački dužnosnici mjesec dana prije invazije Iraka proslijedili američkim vojnim zapovjednicima, piše Times pozivajući se na tajno izvješće američke vojske.

Plan je osigurao američkoj vojsci izvanredan uvid u iračke obrambene planove uključujući gdje je i kako Saddam Hussein planirao rasporediti svoje najvjernije snage, kaže list.

Uoči napada na Irak njemačka vlada na čelu s kancelarom Gerhardom Schroederom bila je jedan od najžešćih kritičara odluke Bushove administracije da upotrijebi silu kako bi srušila Huseinov režim zaklinjući se da u tome neće sudjelovati. Suradnja između njemačkih i američkih obavještajaca se, međutim, nastavila unatoč tomu.

Njemačka nije jedina zemlja koja je javno govorila protiv rata dok ga je u potajici pomagala. Egipat je dopustio američkim zrakoplovima za opskrbu gorivom da budu stacionirani u jednoj egipatskoj zračnoj luci, a američki borbeni zrakoplovi su koristili egipatski zračni prostor za napade na Irak, navodi Times.

Saudijska Arabija je također javno umanjivala svoju ulogu u ratu protiv Iraka dok je u stvarnosti dopustila američkim specijalnim snagama da izvode napade u Iraku iz njezine tajne baze u Araru, kaže Times pozivajući se na američke komandose.

Na tajnom američkom popisu zemalja "koalicije spremnih" za zbacivanje Huseina Amerikanci su uveli posebne kategorije smjestivši Njemačku u posebnu kategoriju onih koje ne pripadaju koaliciji, ali surađuju, a Egipat i Saudijska Arabija su navedeni kao "tajni partneri", kaže list.

Pročitajte više