Njemački predsjednik u Dohi skoro pola sata na vratima aviona čekao da ga netko primi

Screenshot

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier proveo je gotovo 30 minuta čekajući prekriženih ruku na vratima zrakoplova tijekom svog službenog posjeta Dohi.

Snimke svečanog dočeka prikazuju crveni tepih, vojnu počasnu stražu, Steinmeiera na vratima aviona i njemačkog veleposlanika u Kataru Lothara Freischladera. Jedini problem je što nijedan katarski dužnosnik nije došao dočekati njemačkog predsjednika.

Bundeswehrov Airbus A350 sletio je na pistu prije dogovorenog termina pa je Steinmeier čekao na jarkom suncu gotovo pola sata prije nego što ga je primio Sultan al-Muraichai, katarski državni ministar vanjskih poslova.

Unatoč čekanju Steinmeier je napustio zračnu luku na vrijeme za svoj zakazani sastanak s katarskim emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom al-Thanijem.

Greška ili poruka Njemačkoj?

U avionu sa Steinmeierom bila je i novinarka DW-a Rosalia Romaniec. Ona se pita je li napravljena pogreška s planiranjem ili su katarski dužnosnici zahladili svoj odnos prema Njemačkoj nakon što je Steinmeier u Izraelu proveo tri dana, dvije noći u Omanu, i samo tri sata u Dohi.

U Njemačkoj se utjecaj Dohe na rat između Izraela i Hamasa smatra donekle kontroverznim jer se u Kataru nalaze čelnici Hamasovog političkog krila.

Nedavno je i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izazvala bijes u Dohi svojim izjavama.

"Ne prihvaćamo podršku terorizmu. Zemlje poput Katara imaju posebnu odgovornost stati na kraj ovom terorizmu", rekao je Baerbock za javni servis ZDF.

Razgovarali o oslobađanju njemačkih talaca

Steinmeier je boravio u Kataru kako bi s katarskim vodstvom razgovarao o naporima za oslobađanje preostalih njemačkih talaca koje drži Hamas.

"Siguran sam da će Katar učiniti sve što je u njegovoj moći da doprinese oslobađanju njemačkih talaca", rekao je novinarima u Dohi nakon razgovora s Al-Thanijem.

"Moramo shvatiti da u tako teškoj pregovaračkoj situaciji ne može biti nikakvih jamstava", dodao je Steinmeier.

Njemački predsjednik je nadalje naglasio da je od vodstva Katara zatražio nastavak napora za oslobađanje svih talaca. "Nadam se da možemo očekivati dobre vijesti o tome u narednim danima", rekao je.

Pročitajte više