Njemački Spiegel u reportaži o europskoj desnici u isti koš stavio Šešelja i Karamarka

Foto: Hina

NJEMAČKI Spiegel u svojoj velikoj reportaži o europskoj desnici osvrnuo se na povijest HDZ-a i aktualnu vlast.

"Vladajući konzervativni HDZ pokriva velik dio političkog spektra, od centra do krajnje desnice", piše Spiegel koji je ukratko opisao povijest HDZ-a.

"Osnovan 1989. kao nacionalni pokret, HDZ se na prijelazu milenija pretvorio u moderne konzervativce kršćansko demokratske orijentacije, ali je današnji šef stranke Tomislav Karamarko napravio oštar zaokret udesno", piše Spiegel.

"HDZ je postao nacionalistička, krajnje desna i klerikalna stranka, ali nisu postali euroskeptici", piše Spiegel dodavši da je važnu ulogu u transformaciji prema desno odigralo simpatizerstvo prema ustaškom pokretu.

Der Spiegel dodaje i da krajnje desne stranke u Hrvatskoj zauzimaju mali dio političkog spektra, a naslovnice pune tek nogometni huligani i nacionalistički glazbeni događaji kao što su koncerti Marka Perkovića Thompsona.

U kontekstu susjedne Srbije, njemački list piše o Vojislavu Šešelju.

"Srpskom politikom tradicionalno dominiraju nacionalističke stranke. Trenutno je aktualna Srpska radikalna stranka koju vodi Vojislav Šešelj. Riječ je o ekstremnim nacionalistima  i euroskepticima koji sanjaju Veliku Srbiju", piše Spiegel koji je na ovaj način u isti koš stavio aktualnu vlast u Hrvatskoj i četničke ekstremiste iz susjedne Srbije.

Pročitajte više