Njemački sud dozvolio radikalnom muslimanu da sina nazove Džihad

NJEMAČKI je sud donio presudu kojom se Nijemcu egipatskog porijekla dopušta da svojemu sinu da ime Džihad, što znači "sveti rat". Otac Reda Seyam se obratio sudu nakon što su mu nadležne institucije zabranile da upiše sinu ime Džihad u rodni list. U svojoj odluci sud u Berlinu je naglasio da je ime Džihad često u muslimanskom svijetu, a nakon terorističkih napada od 11. rujna ima negativne konotacije, ali je realno "neškodljivo". "Roditelji koji izaberu ime Džihad nisu ugrozili dobrobit svoga djeteta", zaključak je suda. Sud smatra da činjenica da su u posljednje vrijeme tu riječ koristili u smislu oružane borbe protiv nevjernika uz upotrebu terorističkih sredstava, ne mijenja činjenicu da će dijete nositi to ime.

Otac dječaka, Reda Seyam jedan je od najopasnijih aktivista na islamskoj sceni. Prema njemačkom Bildu, on je fanatik koji prezire zapadnjačku kulturu, demokraciju i ljudska prava. Početkom devedesetih, Seyam je bio u ratu u Bosni u al-Quaidinim postrojbama. Povezuje ga se s najvišim vrhom al-Quaide, te se smatra da se susretao i s Bin Ladenom. Postojale su indicije da je on jedan od inicijatora bombaškog napada na Baliju u kojem je poginulo 200 ljudi, ali mu to nikad nije dokazano.

U Njemačkoj su česti slučajevi da se roditeljima ne dopuštaju određena imena, pa svi ti slučajevi završavaju na sudu. U posljednje vrijeme su se dogodili slučajevi da su roditelji dijete htjeli nazvati Borussia prema nogometnom klubu, Heydrich po časniku SS-trupa u vrijeme nacizma ili Tom Tom po imenu navigacijske opreme.

Pročitajte više