Veliki njemački touroperator najavio ukidanje 8000 radnih mjesta

Foto: EPA

NJEMAČKI turistički div Tui najavio je da bi mogao ukinuti 8000 radnih mjesta širom svijeta nakon zimskog perioda koji mu je donio gubitke i očekivanja da će nadolazeće ljeto biti još teže.

Zbog stalne nesigurnosti povezane s pandemijom koronavirusa, koja je u velikoj mjeri zaustavila međunarodna putovanja i turizam, najveći touroperator u svijetu mora, po riječima izvršnog direktora Fritza Joussena, smanjiti administrativne troškove za 30 posto.

"To će utjecati na možda 8000 radnih mjesta na globalnoj razini, koja neće biti popunjena ili će biti ukinuta", kazao je Joussen prilikom objave polugodišnjih poslovnih rezultata u Hannoveru.

"TUI bi iz krize trebao izaći jači. No bit će drugačiji, a drugačije će biti i tržišno okruženje u odnosu na pretpandemijsko razdoblje", objasnio je.

Kompanija se nada da će u sljedećim mjesecima obnoviti dobar dio programa putovanja, koji su u ožujku gotovo bez iznimke otkazani zbog pandemije koronavirusa u svijetu.

Pritom je i dalje neizvjesno koje će se zemlje ponovno otvoriti turistima i kada.

Trenutno je rezervirano samo 35 posto Tuijeve ljetne ponude za 2020. godinu, priopćila je kompanija.

Grupa je u prvoj polovini poslovne godine koja je završila u ožujku poslovala s gubitkom pripisivim dioničarima od 892,2 milijuna eura. U istom razdoblju prošle poslovne godine bilježila je gubitak od 343,1 milijun eura.

Gubitak prije kamata i poreza, prilagođen za jednokratne stavke, iznosio je u prvoj polovini ove poslovne godine 828,7 milijuna eura. U istom razdoblju prošle poslovne godine iznosio je 301,6 milijuna eura.

Prihodi su im bili gotovo na razini prošlogodišnjih i iznosili su 6,67 milijardi eura.

Pročitajte više