Njemački tužitelji zatražili doživotnu zatvorsku kaznu za Perkovića i Mustača

Foto: FAH

DRŽAVNO odvjetništvo Njemačke zatražilo je kaznu doživotnog zatvora za Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, javlja HRT.

Podsjetimo, suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu pored Muenchena 1983. započelo je sredinom listopada 2014. a po prvobitnom planu je trebalo trajati do travnja 2015. godine.

5. srpnja o pred sudom je svjedočio bivši djelatnik jugoslavenskih tajnih službi Vinko Sindičić. Odgovarajući na pitanja predsjednika sudskog vijeća Manfreda Daustera, Sindičić je bivše djelatnike Službe državne sigurnosti Luku Sekulu i Branka Bijelića naveo kao direktne izvršitelje ubojstva Stjepana Đurekovića.

Odgovarao je i na pitanja obrane u svezi sa svojim životnim putem i detaljima oko funkcioniranja tajnih službi no ovaj dio ispitivanja nije doveo do novih saznanja nakon čega je suđenje prekinuto, a Sindičić je pozvan da se 18. i 19. srpnja ponovno odazove u svojstvu svjedoka.

Nakon svjedočenja Sindičića najavljeno je i iznošenje obrane samog Josipa Perkovića koji bi time prekinuo šutnju koja traje od početka procesa. S obzirom da su u kolovozu u Bavarskoj praznici, iznošenje završnih riječi obrane i tužiteljstva najvjerojatnije će se dogoditi u rujnu kada se očekuje i presuda.

Pročitajte više