Njemački ugostitelji: Fali nam puno radnika, u problemima smo

Ilustracija: EPA

NJEMAČKE udruge ugostitelja pozvale su na uzbunu zbog velike nestašice radnika u toj branši.

Fali preko pedeset tisuća radnika, brojka bi mogla biti još veća

"Trenutno nam nedostaje preko 50.000 radnika u restoranima, kafićima i hotelima, a s dolaskom proljeća očekujemo dodatni porast ove brojke", priopćila je državna strukovna udruga ugostitelja i hotelijera Dehoga.

Iako se velik broj radnika koji su tijekom pandemije potražili posao u nekom drugom sektoru, poput maloprodaje i logistike, vratio u ugostiteljstvo, nedostatak radnika i dalje je velik problem. Dehoga velike nade polaže u reformu useljavanja, koju je najavila savezna vlada, i rješavanje nedostatka radne snage kroz ciljano useljavanje.

"Nama su potrebne zakonske mogućnosti ciljanog uvoza radne snage iz zemalja izvan Europske unije", priopćili su iz Dehoge.

Sindikati: Uvjeti su loši, plaće preniske

Predstavnici sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu smatraju da je problem u lošim uvjetima za radnike u ovoj branši, prije svega u niskim plaćama.

"Početak i kraj rasprave o dovoljno radnika je stvar plaća zaposlenih u ugostiteljstvu, koje su nerijetko na granici minimalne satnice ili tek nešto više od tog iznosa", rekao je predsjednik sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu NGG Guido Zeitler.

Jedno ispitivanje NGG-a među svojim članovima pokazalo je da dvije trećine uposlenih u ugostiteljstvu ne vidi dulju perspektivu u toj branši. Zeitler smatra da bi dugoročno gledano to moglo ugostiteljstvu i hotelijerstvu donijeti dodatne probleme. Prema njegovim riječima, minimalne mjesečne plaće u ugostiteljstvu za početak bi trebale iznositi najmanje 3000 eura bruto.

Pročitajte više