Njemački ustavni sud: Stroge mjere, zabrana kretanja i druženja su bile opravdane

Foto: EPA

NJEMAČKI Ustavni sud iz Karlsruhea objavio je danas ključne presude koje se odnose na odluke njemačkih vlasti kojima se ograničavaju prava građana u pandemiji koronavirusa.

Ograničenja izlaska i zatvaranje škola u proljeće ove godine bili su ustavni, zaključio je njemački Ustavni sud. 

Sve je to imalo veliki utjecaj na temeljna prava građana Savezne Republike Njemačke, no, prema glasnogovorniku suda Pascalu Schellenbergu, to je bilo opravdano. 

"U specifičnoj situaciji pandemije zaštitne intervencije od velikih opasnosti po život i zdravlje bile su opravdane", rekao je Schellenberg.

Svi su stručnjaci koji su svjedočili pred sudom još jednom svojim izjavama potvrdili da je situacija u proljeće ove godine bila kritična.

Ograničenja kontakta također su bila prikladan način zaštite ljudi. U to vrijeme zakonodavac s pravom nije smatrao nikakva druga sredstva jednako učinkovitima, zaključio je njemački Ustavni sud.

Dozvolili i zatvaranje škola, uz jedno veliko "ali"

Ustavni sud također je retrospektivno dopustio zatvaranje škola, ali se jasno iz odluke može osjetiti da se na ovo pitanje gleda strože.

“Sveobuhvatno zadiranje u temeljna prava, kao što je zatvaranje škola, moguće je samo u iznimno opasnim situacijama”, naglasio je glasnogovornik Schellenberg.

Po prvi put su njemačku ustavni suci izričito naglasili da djeca imaju pravo na školsko obrazovanje. Ako djeca ne bi mogla ići u školu, ovo pravo bi bilo ozbiljno narušeno: dolazilo bi do zaostajanja u učenju i manjkavosti u osobnom razvoju, posebno u socijalno ugroženim obiteljima.

Prema riječima stručnjaka koje je Ustavni sud uzeo u obzir, djeca mogu prenijeti koronavirus, čak i ako i sama rijetko ozbiljno obolijevaju. Druge jednako učinkovite mjere, kao što su posebni ventilacijski sustavi, u proljeće ove godine nisu bile adekvatno istražene i također nisu bile dostupne, a saveznim državama dane su milijarde pomoći kako bi se omogućilo održavanje online škole.

Kao i u slučaju lockdowna, njemački Ustavni sud ističe da je cijela stvar trajala relativno kratko.

Iz ovih odluka postaje jasno da se ograničavanje sloboda njemačkih građana u vrijeme pandemije moraju opravdati dobrim razlozima i provoditi samo ako se ne mogu osmisliti blaže učinkovite mjere. U slučaju djece, njemački Ustavni sud postaje jasan: što je više ljudi cijepljeno, manje je u prihvatljivo zatvoriti škole.

Uskoro opširnije

Pročitajte više