Njemački veleposlanik u Beogradu: Postoje država Srbija i država Kosovo! I problem riješen!

NJEMAČKI veleposlanik u Beogradu Wolfram Mass na televiziji B92 kazao je kako je regionalno predstavljanje Kosova lako rješiv problem. "Imam vrlo jednostavnu ideju. Stavite table s imenima gdje pišu tko su sve sudionici i problem je riješen. Postoji država Srbija i postoji država Kosovo. vrlo jednostavno", kazao je Mass.

Veleposlanik je napomenuo kako Njemačka nema namjeru Srbiji nametati poimanje Kosova kao nezavisne države jer je za njih to pitanje već riješeno. Dodao je i kako jučerašnja posjeta Angele Merkel Prištini nije nikakav "signal" Srbiji, nego običan obilazak njemačkih vojnika pred blagdane.

"Ukidanje srpskih paralelnih institucija na sjeveru Kosova nije nikakav novi zahtjev, jer ga je kancelarka iznijela tijekom posjeta Beogradu još u kolovozu", komentirao je jučerašnje izjave Angele Merkel njemački diplomat, dodavši kako je svima jasno da te strukture pod kontrolom Beograda dugoročno nemaju mjesta na Kosovu.

Mass je naglasio i kako Njemačka ima vlastita povijesna iskustva s neriješenim državnim granicama, ali je te probleme uspjeli nadići. "Mi nikada nismo priznali DDR (Istočnu Njemačku), ali smo unatoč tome imali milijun međudržavnih ugovora. Oni su u UN-u sjedeli bez ikakvih zvjezdica ili napomena pored imena. Svjesni smo da je pitanje Kosova za Srbiju teško i nećemo inzistirati na njemu, ali upozoravamo na realnost situacije. Srbija mora pronaći način za život pored Kosova", zaključio je Mass.

Pročitajte više