Njemački znanstvenici otkrili tajnu očuvanosti mumija

DREVNI Egipćani mumificirali su mrtve ekstraktom cedrovine, otkrili su njemački znanstvenici.

Kemičari sa sveučilišta u Tuebingenu i instituta Doerner iz Muenchena ponovili su drevni postupak obrade cedrovine i ustanovili kako sadrži konzervirajuću kemikaliju guaiacol.

"Moderna znanost konačno je otkrila tajnu zašto neke mumije mogu opstati tisućama godina", izjavio je Ulrich Weser sa sveučilišta u Tuebingenu.

Znanstvenici su potom kemikalije pronađene u derivatu cedra ispitali na svježim svinjskim rebrima i ustanovili da imaju snažan antibakterijski učinak, a da istodobno ne štete tkivu.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Nature, iznenadit će egiptologe, jer se dosad smatralo da se ulje za balzamiranje dobivalo iz klekovine, a ne cedrovine.

No njemački su znanstvenici ispitali i ekstrakte iz kleka, ali su ustanovili kako u njima nema konzervansa guaiacola.

Weser je rekao kako su učenjaci, unatoč drevnim spomenima "soka cedra", smatrali da je klekovina temelj balzama zbog sličnih naziva dvaju stabala u grčkom jeziku i zato što su neke mumije u ruci držale bobice kleka.

Znanstvenici su ulje cedra izvukli metodom zabilježenom u djelima Plinija Starijeg, rimskog enciklopedista koji je pisao o balzamirajućoj tvari "cedriumu".

"Točnost Plinijevih zapisa uspjeli smo dokazati pomoću znanosti 21. stoljeća", kazao je Weser.

Presudan za ovo otkriće bio je neiskorišteni materijal za balzamiranje pronađen pokraj savršeno očuvane 2500 godina stare mumije "Saankh-kare", jer su znanstvenici mogli analizirati katran koji nije bio u dodiru s ljudskim tkivom.

Pročitajte više