Njemačko ministarstvo poslalo vojnicima uniforme s natpisom "SS"

Ilustracija: Shutterstock

NJEMAČKO ministarstvo obrane je nedavno svojim vojnicima poslalo vojnu opremu u vrijednosti od oko 2.3 milijarde eura. Međutim, pojavio se problem nakon što su vojnici uočili da se na dijelu vojne opreme nalazi sporna oznaka "SS", piše The Jewish Chronicle.  

Ministarstvo obrane je naredilo vojnicima da sa svojih uniforma uklone etikete na kojima se nalazi natpis "SS", što je zapravo trebalo označavati veličinu tih jakni ("small, short"). Dva sporna slova su se pojavila i na drugoj vojnoj opremi koju su njemački vojnici dobili, poput kaciga, vreća za spavanje i vodootpornih jakni.

Slova su sporna zbog nacističke prošlosti

Sporna slova se povezuju sa SS-om (Schutzstaffel), paravojnom organizacijom iz nacističke ere koja je provodila represivnu rasnu politiku Trećeg Reicha i sudjelovala u pokolju 6 milijuna Židova te drugih manjina u holokaustu.

Njemački zakon zabranjuje korištenje ikonografije povezane s nacističkim razdobljem, a kombinacija slova "S" i "S" je čak zabranjena na registarskim tablicama automobila u cijeloj zemlji. Ministarstvo još uvijek ne zna na kolikom broju uniformi se nalazi sporni natpis, ali uvjeravaju da greška nije raširena.

Iz ministarstva su naveli da je došlo do greške u proizvodnji te da su odmah reagirali. “Trenutno smo u kontaktu s proizvođačem kako bismo istražili što se dogodilo. Znamo da to javnosti izgleda vrlo čudno, pa je postalo nešto s čime smo se morali odmah pozabaviti. Provodimo istragu i čim budemo imali jasne rezultate, razmislit ćemo o tome što tada učiniti", zaključili su.

Pročitajte više