Njemačko selo u kojem žive 102 osobe mora prihvatiti 750 izbjeglica

Foto: FAH

BROJ stanovnika u selu Sumte u Njemačkoj preko noći će porasti za 700 posto. Naime, maleno selo u kojem žive tek 102 stanovnika morat će prihvatiti 750 izbjeglica, u trenucima kad se zemlja bori da organizira prihvat stotina tisuća ljudi koji dolaze s Bliskog istoka.

Sumte, selo koje ima samo jednu ulicu i u kojem žive poljoprivrednici nema trgovine, škola niti policijske postaje. Prva grupa izbjeglica stiže u ponedjeljak.

Načelnik mjestašca Christain Fabel e-mailom je primio obavijest o tome da će selo morati primiti 1000 izbjeglica. Ta je brojka poslije smanjena kako bi se spriječili problem s lokalnim kanalizacijskim sistemom, prenosi Independent.

Fabel i njegova supruga prvotno su pomislili kako se radi o šali, vjerujući kako to ne može biti istina, da bi jedno takvo maleno selo moralo primiti toliki broj ljudi, deset puta  veći od broja stanovnika koji u njemu žive.

"Ovdje nemamo nikakve infrastrukture. Javni prijevoz jedva da postoji. Nemamo nikakve uvjete", rekao je Fabel za The Times.

Na sastanku lokalnog stanovništva, građani su zamolili da se pojačaju sigurnosne mjere, dok su neki od stanovnika pozvali na uspostavljanje policijskih stanica u susjednom gradiću Neuhausu te policijski nadzor.

Prijedlozi su im ipak odbijeni, pod objašnjenjem da se radi o pretjeranim mjerama.

Procjenjuje se da će u Njemačku stići najmanje milijun izbjeglica iz Afrike te zemalja Sirije, Iraka i Afganistana.

Pročitajte više