Njemačku očekuje novo povećanje razlika istoka i zapada

U NJEMAČKOJ se očekuje daljnje povećavanje gospodarskih razlika između istoka i zapada zemlje, upozorili su stručnjaci Njemačke industrijskotrgovinske komore (DIHK), a prenosi u utorak dnevnik "Chemnitzer Presse".

Prema riječima DIHK-ovog stručnjaka za pitanje gospodarskog rasta Volkera Treiera, rast u njemačkim saveznim pokrajinama koje su do pada Berlinskog zida pripadale Njemačkoj Demokratskoj Republici iznosit će 1 posto i predstavljati polovicu gospodarskog rasta na zapadu zemlje.

Razloge za daljnje posustajanje istočnonjemačkog gospodarstva Treier vidi u slabim izvoznim rezultatima poduzeća u tzv. novim pokrajinama. Jedini pozitivan čimbenik istočnonjemačkog gospodarstva je činjenica da poduzetnici u ovom dijelu zemlje zasad proizvodnju ne prebacuju u inozemstvo kao što je to slučaj s poduzetnicima na zapadu zemlje, zaključio je Treier.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder izjavio je u utorak na kongresu Saveza njemačkih poslodavaca (BDA) da se, u svrhu izjednačavanja životnog standarda između istoka i zapada zemlje, godišnje još uvijek izdvaja 80 do 90 milijardi eura, što predstavlja gotovo četiri posto brutto nacionalnog dohotka.

Prema posljednjim proračunima, životni standard na istoku i zapadu zemlje doseći će istu razinu tek 2019., a mnogi ekonomisti zbog lošeg stanja u istočnonjemačkom gospodarstvu i ovaj rok smatraju preoptimističnim.

Pročitajte više