Nobelovcu Orhanu Pamuku prijetio osumnjičeni za ubojstvo novinara Dinka

"BUDI pametan, budi pametan Orhan Pamuk!", rečenica je koju je izvikivao novinarima Yasin Hayal dok su ga policajci vodili u sudnicu, gdje je dao iskaz kao osumnjičeni za organizaciju prošlotjednog ubojstva novinara Hranta Dinka, prenosi CNN.

Militantni nacionalist Hayal je prema svjedočenju sedamnaestogodišnjeg Oguna Samasta koji je priznao da je pucao u Dinka, maloljetnom ubojici pružio novinarovu fotografiju i rekao mu da je na slici "izdajnik koji je vrijeđao Tursku", te mu dao novac i pištolj kojim je Samasta izvršio atentat.

Orhan Pamuk, prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, ujedno i najmlađi Nobelovac te jedini Turčin koji je dobio ovu nagradu, postao je metom nacionalista nakon što je pisao o ubijanju Armenaca u Turskoj. Sudilo mu se prema zloglasnom zakonu 301. kao i Dinku, no Pamuk ipak nije osuđen za vrijeđanje Turske, iako je suđenje pokrenulo lavinu prijetnji smrću od strane turskih ekstremista.

Dinkov se pokop u utorak pretvorio u marš za slobodu izražavanja, liberalizaciju turskog društva i poziv na pomirenje Armenaca i Turaka, a ispraćaju je prisustvovalo čak sto tisuća ljudi.

A.B.

Pročitajte više