Nobelovu nagradu dobili fizičari koji su proizveli atosekundne impulse svjetlosti

Foto: EPA

"Znanstvenici Pierre Agostini, Ferenc Krausz i Anne L'Huillier osvojili su Nobelovu nagradu za fiziku za 2023. za eksperimentalne metode koji generiraju atosekundne impulse svjetlosti, značajne za proučavanje dinamike elektrona u materiji", objavio je danas Nobelov odbor. 

Nagradu, koja je ove godine povećana i iznosi 11 milijuna švedskih kruna ili oko milijun dolara, dodjeljuje Kraljevska švedska akademija znanosti.

Kako stoji u objašnjenju, troje znanstvenika čovječanstvu je pružilo nove alate za istraživanje svijeta elektrona unutar atoma i molekula.

"Ovogodišnji su laureati uz pomoć eksperimenata uspjeli proizvesti tako kratke svjetlosne impulse da se mogu mjeriti u atosekundama, demonstrirajući način na koji se stvaraju vrlo kratki impulsi svjetlosti, a njima se mogu mjeriti ubrzani procesi koji omogućuju pomicanje elektrona i izmjenu energije" unutar atoma i molekula. 

Atosekunda je 10-18 dio sekunde. 

Sutra Nobelova nagrada za kemiju

Francuska fizičarka Anne L'Huillier radi na sveučilištu Lund u Švedskoj, njezin sunarodnjak Agostini profesor je na Sveučilištu Ohio State, a njihov mađarski kolega Krausz direktor je Instituta Maxa Plancka za kvantnu optiku. 

Nobelova nagrada za fiziku druga je koja se dodjeljuje ovaj tjedan.

Mađarska znanstvenica Katalin Kariko i američki kolega Drew Weissman osvojili su Nobela za medicinu za otkrića koja su omogućila razvoj glasničke RNK (mRNA) koja je utrla put razvoju cjepiva protiv covida-19.

Nobelova nagrada za kemiju dodijelit će se u srijedu 4. listopada, a Nobel za književnost u četvrtak 5. listopada. Nagrada za mir na rasporedu je u petak, a za ekonomiju u ponedjeljak. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više