Nobilo: DORH mora istražiti kako je Frka-Petešić dobio stan, ali svi znamo da neće

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

PREDSTOJNIK Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić u Zagrebu živi u Jurišićevoj ulici, u državnom stanu od 96 metara kvadratnih. Stan je dobio na korištenje jer je prebivalište prijavio u Općini Sali na Dugom otoku. 

Nakon što su se pojavile informacije da nikad nije živio na Dugom otoku, Frka-Petešić je za Index priznao da se lažno prijavio ondje.

>> Frka-Petešić priznao da se lažno prijavio na Dugom otoku i tako dobio državni stan

"U Salima imam obiteljsku kuću gdje provodim svako ljeto i većinu praznika. Prijavljen sam na obiteljsku kuću svog oca. Rođen sam u Parizu, gdje sam se školovao i studirao, bio sam diplomat u MVEP-u od 1996. te sam većinu svog života proveo u inozemstvu na mandatima u Parizu, Bruxellesu i Maroku", rekao je Frka-Petešić.

Nobilo: DORH treba istražiti slučaj, ali svi znamo da neće

Odvjetnik Anto Nobilo kaže da cijeli slučaj potrebno istražiti i utvrditi je li Frka-Petešić ciljano prijavio lažno prebivalište.

"Situacija je neobična i u najmanju ruku je treba istražiti. Iz onog što je izbilo u javnost, vidimo da Frka-Petešić nikad nije živio na Dugom otoku. Iz toga bi proizašlo da je prijavio fiktivno prebivalište kako bi u Zagrebu stekao pravo na besplatni državni stan. Tim više zbunjuje informacija da mu supruga i djeca žive u Zagrebu. Jedino što mogu reći je da se tu treba istražiti radi li se o zloupotrebi u cilju ostvarivanja koristi ili je to splet okolnosti koje mi ne znamo", kaže Nobilo.

Slučaj bi trebalo istražiti Državno odvjetništvo, ali, s druge stane, DORH neće ništa istražiti, to znamo svi", dodaje Nobilo.

"Najmanji je problem platiti kaznu"

Zakon predviđa kazne od 500 do 5000 kuna za osobe koje prijave lažno prebivalište.

"Najmanji je problem platiti 500 kuna, ali ako je to osmišljeno kako bi se ostvarilo pravo na imovinsku korist, da ti država da stan u centru i onda ti još plaća taj stan, onda je to malo više od neistinitog prikazivanja podataka. To je onda već neka osmišljena operacija. Ne treba se zaletavati, ali institucije to moraju istražiti", rekao je Nobilo.

"Moguća su dva scenarija"

Postoji mogućnost da se radi o zlouporabi, a Frka-Petešić bi u tom slučaju sigurno zbog političke odgovornosti ostao bez posla, dodaje Nobilo.

Ako se istraži i dokaže da je Frka-Petešić to svjesno napravio, može se raditi o dva scenarija.

"To može biti prevara, ako oni kojima je dao te podatke nisu ništa znali. S druge strane se može raditi o zloupotrebi ako su svi sve znali i ako su se dogovorili, ako su oni koji donose odluke znali da će biti tako. Jedino što u ovom trenutku mogu čvrsto reći je da to treba istražiti", kaže Nobilo. 

Država hitno obnovila stan

Podsjetimo, cijela priča je došla u javnost nakon što se saznalo da je država u rekordnom roku obnovila u potresu oštećen stan Zvonimiru Frka-Petešiću, predstojniku Ureda premijera. Nakon toga je Frka-Petešić sazvao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da bi kasnila obnova cijele zgrade da mu država nije obnovila stan.

Pročitajte više