Nobilo: Optužnica će biti podignuta kroz dva tjedna, DORH će blokirati HDZ-ove račune



"OČEKUJEM da će se optužnica podići u narednih dva tjedna, jer ističu zakonski rokovi u kojima se može podići. Vjerujem da će narednih dana biti podignuta i optužnica", tvrdi odvjetnik Anto Nobilo.

Nobilo je za HTV-ovu emisiju Hrvatska uživo izjavio da će HDZ, ukoliko ga u sudskom postupku proglase krivim, morati vratiti sva ukradena sredstva. Prema trenutnim informacijama, radi se o 30-ak milijuna kuna. "DORH mora osigurati ta potraživanja. Ne znam kako to planiraju napraviti, ali vjerojatno će tražiti blokadu imovine HDZ-a", kaže Nobilo.

Optužnica, tvrdi Nobilo, mora biti podignuta do sredine studenog ove godine. U pravnom smislu, proces protiv HDZ-a i svih optuženika u slučaju Fimi-media bit će jedinstven, kaže Nobilo. "Sudskim procesom utvrdit će se sve činjenice i pokazati se tko je kriv, a tko nije kriv", tvrdi odvjetnik koji zastupa i Damira Polančeca.

Nobilo se osvrnuo i na tvrdnju Jadranke Kosor da je ova istraga novi udarac na HDZ u predizbornom razdoblju. "To je apsolutno krivi pogled. Tajming je politički kriterij, a politika se u pravnim procesima ne smije uzimati u obzir. Kada bi DORH počeo razmišljati o tome je li nešto dobro ili loše u političkom smislu, to bi značio početak političke korupcije Državnog odvjetništva", kaže Nobilo.

Govoreći o političkim učincima optužnice, Nobilo tvrdi da se HDZ mora postaviti puno drugačije nego sada. "Sud časti HDZ-a svih ovih mjeseci, dok su se afere otkrivale, nije reagirao. Kaznili su samo osobe koje su kritizirale HDZ. Remetinec se napunio visokim funkcionerima HDZ-a, a sud časti nije reagirao. Oni ne smiju čekati kazneni postupak, već moraju odmah utvrđivati političku i stegovnu odgovornost. Dok HDZ to ne napravi, teško će moći dobiti legalitet među biračima u smislu da su se oprali i stvorili novi model funkcioniranja stranke", zaključuje Nobilo.

Pročitajte više