Nobilov odvjetnik: Gospođo predsjednice Vlade, primite moju iskrenu ispriku!

ODVJETNIK Vladimir Gredelj poslao je Indexu pismo u kojemu se ispričava predsjednici Vlade zbog izjave da se Kosor ponaša kao da vodi Sjevernu Koreju a ne Hrvatsku. Gredeljevo pismo prenosimo u cijelosti.

"Neautoriziranu izjavu u predmetu osude kolege Nobila, gdje se među ostalim sugerira da premijerka vlada Hrvatskom kao Sjevernom Korejom, dao sam Vašem novinaru, u kraćem telefonskom razgovoru. Teško mi je reći kako je došlo do predmetne formulacije, no ona sasvim sigurno ne odražava moje mišljenje spram premijerke Jadranke Kosor niti njenog načina vladanja.

Nisam čovjek koji će svoju odgovornost za nedovoljnu pozornost i koncentraciju tijekom razgovora prebacivati na novinara. Stoga Vas molim da prenesete putem svog medija da preuzimam punu odgovornost za napisano.

Istovremeno premijerki gospođi Jadranki Kosor upućujem javnu ispriku zbog apsolutno neprikladne usporedbe. Intencija moje izjave, koja se dobrim dijelom izgubila novinarskim kraćenjem razgovora između mene i novinara bila je na odgovornosti HOK-a, koji progoni, umjesto da štititi svoje članove u obavljanju posla, ne poštujući slobodu izražavanja, Europsku povelju o slobodama i pravima građana, zakone RH, te Ustav RH.

Osobno ću se založiti da se na način sukladan zakonu svi odvjetnici u Republici Hrvatskoj očituju o povjerenju vodstvu Komore. Naime, način vođenja HOK-a i ovakvih postupaka po mojem skromnom mišljenju duboko kompromitira ulogu odvjetništva u društvu, te sputava odvjetnike diljem Hrvatske u obavljanju njihove ustavne zadaće. Vlada RH može biti nezadovoljna radom odvjetništva u cjelini iz raznih razloga ili pojedinog odvjetnika pa i mog branjenika kolege Nobila, no HOK mora svojim ukupnim postupanjem i pojedinačnim postupcima reagirati na način da ne ostavi prostora za nagađanje postupa li kao produžena ruka politike ili kao vrh neovisne cehovske organizacije.

Želim vjerovati da će odvjetništvo u danima koji dolaze znati procijeniti treba li zbog ovog sramotnog progona kolege Nobila promijeniti vodstvo HOK-a i anakroni Kodeks odvjetničke etike, koji se često koristi kao alibi za progon kolega koji posao odvjetništva obavljaju sukladno promjenama u društvu, a koje u Komori očito nisu akceptirane. I na koncu, želim naglasiti da nisu odvjetnici, niti suci ti koji su suđenje iz sudnica smjestili u medije, kafiće, tramvaje …

Pozivam hrvatske građane neka razmisle kome je to u interesu i tko je započeo javnu raspravu o odgovornosti gospodina Polančeca izvan sudnice i zašto? Za sada toliko!"

Pročitajte više