Norac se vratio u riječki zatvor

UMIROVLJENI hrvatski general Mirko Norac večeras se, nakon današnjeg davanja iskaza pred Haaškim sudom (ICTY), vratio u riječki zatvor.

Norac je iz amsterdamske zračne luke Schipol prevezen u Hrvatsku avionom Croatia Airlinesa koji je na krčki aerodrom sletio u 22,20 sati, odakle je, uz pratnju policije, odvezen u riječki Okružni zatvor.

Norac se danas pred Haškim sudom izjasnio da se ne osjeća krivim ni prema jednoj od pet točaka optužnice koja ga po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene u operaciji Medački džep u rujnu 1993. godine.

Haški sud je prihvatio prijedlog hrvatske Vlade da Norac bude vraćen u pritvor u Hrvatsku, gdje je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od 12 godina zbog ratnog zločina protiv srpskih civila u Gospiću 1991., s čime se složilo i Tužiteljstvo i obrana.

Po odluci Suda Norac može biti u hrvatskom pritvoru ali pod nadzorom ICTY-a te ne smije napuštati pritvor bez izričite suglasnosti raspravnog vijeća. Mora mu se osigurati zdravstvena njega, zatvorske vlasti moraju nadzirati sve njegove kontakte osim onih s braniteljem, mora biti spriječen svaki pokušaj utjecaja na svjedoke, tajništvo ICTY-a mora redovito izvješćivati o njegovim kontaktima s drugim osobama osim branitelja te u svakom trenutku kada ICTY to zatraži treba biti doveden u Den Haag.

U optužnici se Norca se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti tereti za progon na vjerskoj, rasnoj ili političkoj osnovi, za ubojstva najmanje 29 srpskih civila i pet zarobljenih vojnika, pljačku imovine i bezobzirno razaranje tri srpska sela u Medačkom džepu kod Gospića u kojem je uništeno oko 300 kuća i gospodarskih objekata.

Norac je u akciji oslobađanja okupiranog teritorija Medačkog džepa sudjelovao kao zapovjednik 9. Motorizirane gardijske brigade Hrvatske vojske.

Osim o izjašnjavanju o krivnji, na sjednici je bilo riječi i o prijedlogu Tužiteljstva ICTY-a da se optužnica protiv Norca objedini s onom protiv generala Rahima Ademija, koji je 2001. optužen za ista kaznena djela počinjena u Medačkom džepu.

Norčeva obrana ima pravo na odgovor na taj prijedlog Tužiteljstva, pa je raspravno vijeće dalo Tužiteljstvu rok od tri dana da obrani dostavi popratni materijal uz optužnicu, nakon čega će početi teći rok od 14 dana za odgovor na prijedlog za objedinjavanje optužnice.

Pomoćnik ministrice pravosuđa zadužen za suradnju s ICTY-jem Jakša Muljačić kazao je nakon što je general Norac dao iskaz haaškim istražiteljima da je "odlukom da general Mirko Norac nakon izjašnjavanja o krivnji bude vraćen u pritvor u Hrvatsku, Haški sud pokazao kako ima povjerenja u hrvatsku izvršnu i sudsku vlast."

Pročitajte više