Norijada na Bundeku: Maturantima na legalni meni uvršteno i pivo

U ZAGREBU se norijada ove godine, s tradicionalnog Jaruna, seli na Bundek. Alkohola ni ondje ne bi trebalo biti, a osim hrane i sokova, maturanti će moći konzumirati još jedan prehrambeni proizvod - pivo.

Organizatori ovogodišnjeg Dana zagrebačkih maturanata, zaključili su kako je "bolje kad ima, nego kad nema" i kako je "zabranjeno voće najslađe" te su time obrazložili uvrštavanje pive na meni. Za sve one koji su se ponadali kako je za organizatore i vino "prehrambeni proizvod" stiže loša vijest - na Bundeku je ono danas zabranjeno. Isto tako zabranjeno je i točenje ostalih alkoholnih pića, bez obzira bili punoljetni ili ne.

Čim maturanti krenu s Trga, Čistoća kreće za njima

Organizatori su naveli kako su preporučili da maturanti do 11 sati ostanu u svojim školama. Na glavnom bi se zagrebačkom trgu trebali okupiti između 11 i 12 sati. Prema podacima koje je Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport prikupio iz zagrebačkih srednjih škola, od 7.035 maturanata, na Trgu bana Josipa Jelačića bi ih se trebalo okupiti 3.782.

Oni će se, točno u podne, u povorci zaputiti prema jezeru Bundek i to trasom: Praška - Trg Nikole Šubića Zrinskog - Strossmayerov trg - Tomislavov trg - Mihanovićeva - Miramarska - Ulica grada Vukovara - Hrvatske bratske zajednice (most Slobode) - Bundek. Povorku će pratiti glazba, zdravstvena ekipa i prometna policija.

Na Bundeku će se maturantima pristiglima s Trga pridružiti još 1.998 njihovih kolega iz škola sa područja Trnja, Peščenice, Novog Zagreba i Trešnjevke, koji će dolaziti izravno na Bundek. U organiziranom programu neće sudjelovati 1.251 maturant, jer su za njih škole organizirale izlete van Zagreba ili programe na nekom drugom mjestu u gradu.

Zbog povorke maturanata će od podneva privremeno biti prekinut tramvajski promet između Trga bana Jelačića i Glavnog kolodvora. Organizatori su napomenuli kako će "čim maturanti krenu s Trga, za njima, sve do Bundeka, krenuti djelatnici Čistoće".

Organizatori "ne znaju ništa" o tome da maturanti umjesto Bundeka žele Jarun

Iako proteklih dana među maturantima kruže informacije o organiziranoj pobuni protiv odluke o seljenju norijade s Jaruna na Bundek, u Gradskom uredu za kulturu, obrazovanje i šport o tome "ne znaju ništa".

Naime, kako kažu, nisu primili nikakvu pismenu obavijest od maturanata o tome da žele na Jarun. "Ako su se mislili organizirano pobuniti, mogli su, jer se za Bundek zna zadnjih mjesec dana", rekli su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskom poglavarstvu.

Od Maje Šuput do ravea: Šareni soundtrack pijanog maturantskog divljanja

Da maturantima na Bundeku ne bude dosadno, pobrinut će se šarolika estradna svita. Tako će iz kamiona maturante zabavljati DJ Keops, dok će se ostali izvođači, ovisno o vremenskim prilikama, pojaviti ili na otvorenoj ili na šatorskoj pozornici. Naime, bude li padala kiša, cijeli se program seli u šator.

Smiluje li se nebo maturantima, na otvorenu pozornicu će u 13 sati stupiti DJ Fabijan. Sat vremena kasnije zamijenit će ga Black Button, a od 14.30 sati će maturante zabavljati Vatrene ulice. U 15 sati na pozornicu stupa TBF, a u 15.45 Pozdrav Azri. Od 16.30 sati maturanti će uživati uz zvuke Crvene jabuke, a od 17.15 sati uz nezaobilazni Connect. U 18 sati počinje nastup Telefon blues banda i Erwina Baučića.

Bez obzira na vrijeme, od 18.45 sati program se seli pod šator. Prva će pred maturante stati Maja Šuput, nakon koje će, od 19.30 sati, Bundekom žariti i paliti Psihomodo Pop. Od 20.15 sati maturante će zabavljati Jura Stublić i grupa Film, a od 21 sat DJ Dario.

Troškovi organizacije nepoznati

Koliko je potrošeno na ovogodišnju organizaciju Dana zagrebačkim maturanata i nakon konferencije za novinare ostalo je nepoznanica. Naime, organizatori, s obzirom na to da su prošle godine potrošili 564 tisuće kuna, pretpostavljaju da će ove godine potrošiti maksimalno 600 tisuća kuna. Račune će zbrajati naknadno.

Kad je već riječ o troškovima, prema informacijama koje kruže zagrebačkim srednjim školama, maturanti Gradu predbacuju kako ih je s Jaruna preselio na Bundek "jer je jeftinije". Iako je Božica Šimleša, pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport, svega sat vremena prije pressice u razgovoru za Index rekla kako "nije istina da je Jarun skuplji, već je skuplji Bundek, pa to ne može biti razlog promjene lokacije", kasnije je promijenila ploču pa je ustvrdila kako je "Bundek ljepša, optimalnija i jeftinija lokacija".

Upitana što je na kraju istina i je li Bundek jeftiniji ili skuplji, Šimleša je odgovorila: "Na Bundeku radi velik broj naših djelatnika pa ukupni troškovi ispadaju manji".

"Novac, umjesto za brašno i alkohol, u humanitarne svrhe"

Organizatori su podsjetili na to kako su maturantima preporučili da novac, umjesto na brašno, rižu, sprejeve i alkohol, potroše u humanitarne svrhe, odnosno doniraju ga Centru za obuku pasa vodiča slijepih i slabovidnih osoba.

Na Bundeku će dežurati 50 komunalnih redara, 35 zaštitara zaštitarske tvrtke Bilić-Erić, policijski službenici, spasitelji, vatrogasci i Hitna pomoć. ZET će od Bundeka do Glavnog kolodvora osigurati pojačane autobusne linije. Organizatori su za kraj pozvali sve da dođu na Bundek - i maturante i one koji se žele prisjetiti svojih srednjoškolskih dana.

I.M.
Foto: Index

Pročitajte više