Norveška mijenja kazneni zakon zbog ratnih zločinaca iz bivše Jugoslavije

MIRSAD REPAK, 44-godišnji norveški državljanin porijeklom iz BiH, koji je osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima, izjavio je pred Žalbenim vijećem suda u Oslu da nije kriv.

"Ja sam nevin", izjavio je Repak. Repak, koji živi u Norveškoj od 1993. godine, a od 2001. godine ima i norveško državljanstvo, osuđen je 2008. godine na pet godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u logoru Dretelj, 1992. godine. Sud u Oslu proglasio ga je krivim za 11 slučajeva protupravnog zatvaranja i za jedan slučaj nasilja nad srpskim civilima dok je bio pripadnik HOS-a.

Oslobođen najtežih optužbi zbog nedostataka dokaza

Repak je, međutim, oslobođen najtežih optužbi, za mučenje i silovanje, zbog nedostatka dokaza, ali mu je određena novčana kazna viša od 44.300 eura koju mora platiti grupi od osam oštećenih. Repaku se sudilo za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine, mučenja i silovanja. On se teretio da je kao pripadnik HOS-a izvršio zločine nad 18 srpskih civila 1992. godine, u logoru Dretelj, na jugu BiH, piše B92.

Sud u Oslu Repaka je procesuirao nakon što je Norveška izmijenila kazneni zakon jer do sredine 2008. godine ta zemlja nije poznavala ratni zločin. Pretpostavlja se da je to učinjeno i zbog pritiska norveških medija koji su imali podatke o stotinjak bjegunaca optuženih za ratne zločine koji se skrivaju u Norveškoj, a riječ je o osobama optuženim za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji te u Ruandi.

Pročitajte više