Norveška veleposlanica Elisabeth Walaas u Hrvatskom saboru

Potpredsjednica Hrvatskog sabora Đurđa Adlešić primila je u srijedu u radni posjet norvešku veleposlanicu u RH Elisabeth Walaas, priopćila je saborska Služba za odnose s javnošću. L

Kako je priopćeno, Đurđa Adlešić zahvalila je na humanitarnoj i ekonomskoj pomoći Kraljevine Norveške Hrvatskoj od sto milijuna kuna godišnje, naglasivši kako je riječ o značajnoj pomoći.

Važna tema razgovora, prema priopćenju, bila je mirovinska reforma u obje zemlje. Đurđa Adlešić ocijenila je da je norveški model dugotrajnog procesa pripreme za reformu, u kojem sudjeluju sve političke stranke i interesne skupine, jako dobar i da bi norveška iskustva trebala biti dragocjena i za Hrvatsku.

Norveška veleposlanica sastala se i s potpredsjednicom Sabora Vesnom Pusić koja ju je upoznala s procesom približavanja Hrvatske NATO-u, pri čemu je osobito istaknula kontinuiranu potporu norveške vlade, nastavlja se u priopćenju.

Walaas i Pusić složile su se da je pristup Sjevernoatlantskom savezu od iznimnog značenja za Hrvatsku, posebice što se tiče osiguravanja mira i reforme oružanih snaga.

Istaknuta je također važnost bolje komunikacije s hrvatskom javnosti, koja je dosad imala dosta rezerviran stav glede pristupanja NATO-u.

Govoreći o gospodarskoj suradnji, Pusić i Walaas ocijenile su da je gospodarska razmjena između dvije zemlje skromna te naznačile mogućnosti boljeg povezivanja dviju zemalja na tom planu, prije svega kroz neposredne sastanke gospodarstvenika, navodi se u priopćenju.

(Hina) pp/xzt ysd

Pročitajte više