U Norveškoj zbog omikrona zabrana posluživanja alkohola

Foto: EPA

U SKLOPU napora da se suzbije širenje varijante omikron Norveška će zabraniti posluživanje alkohola u barovima i restoranima, nametnuti stroža pravila u školama i ubrzati program cijepljenja, priopćila je danas vlada.

"Za mnoge će ovo izgledati kao lockdown, ako ne samog društva, onda njihovih života i sredstava za život", rekao je premijer Jonas Gahr Stoere na konferenciji za novinare, a prenosi Reuters.

"Situacija je ozbiljna. Infekcije se prebrzo šire i moramo poduzeti mjere da ograničimo daljnji razvoj... Omikron je promijenio pravila", rekao je ranije premijer.

U Norveškoj se bilježe rekordi i u pogledu broja novih infekcija covida-19 i u broju hospitalizacija, dijelom zbog širenja varijante omikron.

U procjeni rizika objavljenoj u ponedjeljak Norveški institut za javno zdravstvo (FHI) preporučio je da vlada brzo poduzme potrebne mjere.

"Ova situacija nas brine više nego prije"

"Ako sada ne djelujemo, moglo bi doći do negativnih posljedica za društvo, ne samo za zdravstvene službe i lokalne zajednice", rekao je FHI.

"Ako ne uvedemo učinkovite mjere, riskiramo da od siječnja imamo između 90.000 i 300.000 novih slučajeva covida dnevno", navodi FHI.

Norveške vlasti su 7. prosinca uvele ograničenje dopuštenog broja posjetitelja u privatnim kućama i skratile vrijeme tijekom kojeg barovi i restorani mogu posluživati ​​alkohol.

"Ova situacija nas brine više nego prije. Mislimo da će omikron u narednim danima postati dominantna varijanta... Moramo brzo uvesti daljnja ograničenja", rekla je Line Vold, voditeljica FHI-jevog Odjela za kontrolu infekcija.

Trajat će 4 tjedna

Manje od tjedan dana nakon pooštravanja epidemioloških mjera vlada, dakle, uvodi dodatne restrikcije.

Točenje alkohola u barovima i u restoranima bit će zabranjeno, a dosad je bilo moguće do ponoći.

Bit će to smrtno zvono za domjenke koje poslodavci organiziraju prije Božića. Jedna takva proslava krajem studenog u Oslu bila je žarište omikrona.

Poput drugih mjera, ova zabrana stupa na snagu u noći s utorka na srijedu i trajat će četiri tjedna.

Pročitajte više