Breivikova psihijatrica: Ne mislim da je ozbiljno depresivan

Foto: EPA

Anders Breivik, ultradesničarski fanatik i neonacist koji je ubio 77 ljudi u napadima u Norveškoj 2011. i dalje je "vrlo opasan" i trebalo bi ga držati u izolaciji u zatvoru, rečeno je na norveškom sudu, javlja Reuters.

Breivik na sudu inače tuži norvešku državu u pokušaju da prekine svoju izolaciju u zatvoru te da mu se ukinu ograničenja komunikacije s vanjskim svijetom. Breivik na sudu ima pravo na kratku izjavu po završetku saslušanja, a ročište na sudu u Oslu završava danas.

Andreas Hjetland, predstavnik Ministarstva pravosuđa, rekao je u petak u svojoj završnoj riječi da "nema osnova za tvrdnju da su Breivikova ljudska prava prekršena".

"Breivik je i dalje vrlo opasan", rekao je sudu. "Još uvijek postoji velika opasnost da može počiniti nasilje ili da može inspirirati druge da počine nasilje." Kao i prethodnih dana, Breivik je odmahivao glavom u znak neslaganja sa stavovima Hjetlanda.

Psihijatrica ne misli da je ozbiljno depresivan

Breivik je u utorak na svjedočenju rekao da je izolacija "noćna mora" i da svaki dan razmišlja o samoubojstvu. Njegov odvjetnik rekao je u ponedjeljak da njegov klijent pati od "duboke depresije". Breivikova psihijatrica je pak jučer izjavila kako ne misli da je Breivik ozbiljno depresivan.

"Njegovi uvjeti ga opterećuju i osjeća se usamljeno. Teško je, ali ne mislim da je ozbiljno depresivan", rekla je Janne Hermansen sudu.

Breivikovi odvjetnici tvrde da Norveška krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima, uključujući dijelove u kojima se govori da nitko ne smije biti podvrgnut "mučenju ili neljudskom ili ponižavajućem tretmanu ili kažnjavanju".

Njegova izolacija dulja od desetljeća ostavila ga je u "zaključanom svijetu" samo s čuvarima i drugim zatvorskim osobljem čija je dužnost održavati distancu, rekao je njegov odvjetnik Oeystein Storrvik.

Sud će odluku objaviti u idućim tjednima.

Pročitajte više