Nošen olujom Ciara britanski zrakoplov iz New Yorka letio brzinom od 1327 km/h

Ilustracija: EPA

ZRAKOPLOV British Airwaysa doletio je jutros od New Yorka do Londona 80 minuta prije predviđenog vremena dolaska, a stručnjaci smatraju da je srušio rekord letenja ispod brzine zvuka.

Boeing 747-436 dosegnuo je brzinu od čak 1327 kilometara na sat zahvaljujući zračnoj struji koju je ubrzala oluja Ciara.

Prema stranici Flightradar24, ovaj let u trajanju od 4 sata i 56 minuta srušio je prijašnji rekord koji je držala zrakoplovna kompanija Norwegian, a iznosio je 5 sati i 13 minuta.

Letio brže od zvuka zahvaljujući zraku
   
Bivši pilot British Airwaysa Alastair Rosenschein komentirao je za BBC da je zrakoplov dosegnuo "fenomenalnu brzinu". On pretpostavlja da je pilot postavio zrakoplov usred zračne struje koja je u ovo doba godine vrlo snažna. Leteći u takvoj struji putnici u zrakoplovu mogu osjetiti prilično žestoke turbulencije, ali putovanje može proći i glatko.

BBC navodi da je zračna struja u nedjelju ujutro dosegnula brzinu od 418 km/h.

Iako je zrakoplov letio brže od brzine zvuka, nije oborio soničnu barijeru jer mu je u kretanju pomagao zrak koji se vrlo brzo kretao. Moderni putnički zrakoplovi putuju brzinom koja iznosi 85 posto brzine zvuka.

Rekord 2172 km/h

Najbrži prelet preko Atlantika pripisuje se zrakoplovu BA Concorde koji je 1996. preletio do New Yorka do Londona za 2 sata, 52 minute i 59 sekundi. Pritom je dosegnuo brzinu od 2172 km/h!

Inače, oluja Ciara je tijekom noći stigla do Velike Britanije, gdje su vlasti zbog obilne kiše i snažnih naleta vjetra otkazale desetke letova, a promet željeznicom je reduciran.

Na aerodromu u Bruxellesu otkazano je do sada oko 60 letova.

I nizozemski zračni prijevoznik KLM otkazao je više desetaka letova iz zračne luke Schiphol u Amsterdamu.

Pročitajte više